nabore.bg

Книга

По книжарниците вече са и
„Завоите на българската история-2”

Току-що с емблемата на издателство „Сиела” излезе от печат новото заглавие „Завоите на българската история-2” от Валентин Бояджиев. Сборникът от очерци представя малкоизвестни факти от историята на Третата българска държава. Той е своеобразно продължение на излязлата през 2013 година книга на издателство „Сиела” „Завоите на българската история”. 

Събитията от близкото минало са пресъздадени чрез живота на популярни политици, писатели, актьори, музиканти и художници, оставили следа в съзнанието на съвремениците си.

Книгата е тематично обособена в няколко раздела – „И властниците са хора“, „Писатели, артисти, музиканти, художници, журналисти“ и „Завоите на историята“.

От текста читателят ще узнае как: Кой искал да смени името на храма „Св. Александър Невски“; Защо Стамболийски изгонва от България 33 руски генерали?; Петър Дънов спасява Георги Димитров от полицията и други неизвестни факти.

Валентин Бояджиев е завършил магистратура по журналистика в Софийския университет. Вече повече от четири десетилетия работи като репортер, редактор, отговорен секретар, заместник-главен редактор и главен редактор в много всекидневници и седмичници и списания – „Вечерни новини”, „Народна младеж”, „Работническо дело”, „Дума”, „Труд”, „Уикенд”, „Ретро” и др. От 1988 до 1991 г. е кореспондент на различни български вестници в Москва (Русия). Публикувал е над 3000 статии, репортажи, очерци, коментари, пътеписи и интервюта в печата. По негови сценарии са реализирани 4 телевизионни документални филми.

Години наред е водил специализирани рубрики за близкото минало в популярни седмичници с голям тираж. Има особено активен интерес към историческите документални разследвания за живота на видни държавници.

Близо две десетилетия Валентин Бояджиев е бил и преподавател по „Графичен дизайн на печатните медии” и „Медиен мениджмънт и маркетинг” в Софийския университет и Университета за национална и световно стопанство.

Автор е на книгите:

„ОТ ФЕРДИНАНД ДО СЕРГЕЙ” („Българските мистерии на XX век”). – 2007 г.

„БЪЛГАРСКИ ИМЕННИК” („Най-пълният тълкувател на личните имена”). -2007 г.

„ДОСИЕТАТА ПРОГОВОРИХА” („Биографична енциклопедия на агентите на ДС и военното разузнаване”).  – 2009 г.

„От АНА ДО ЯСЕН” („Голям именник на българите”).- 2010 г.

„ЗАВОИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ” – 2013 г.

„ЗАВОИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ-2” – 2014 г.


Завоите на българската история 2

Завоите на българската история 2