nabore.bg

Книга

„Завоите на българската история” – по дирята на непознатото минало

 

Книгата „Завоите на българската история” от Валентин Бояджиев представя малкоизвестни факти и събития от миналото на Третата българска държава. Някои от тях са останали в зоната на мълчанието за официалната историография, други са потънали в прахта и патината на отминалите десетилетия, забравени дори от професионалните изследователи на вчерашния ден.

Събитията от стара България са пресъздадени чрез образите на популярни политици, писатели, актьори, музиканти, художници, журналисти и Завоите на историята. Любопитният детайл, парадоксалният ракурс, търсенето на куриоза дори в сериозната и трагична страна на историята, правят тази книга особено привлекателна за всеки, който бяга от скучното четиво.

От книгата става ясно как княз Фердинанд награждава с орден своя адаш автоконструктора Порше, само защото е почитател на марката. Читателите ще научат кой е нашият лекар, вербуван от руснаците, който години наред е измъквал секретна информация от самия Бенито Мусолини. Специален очерк е посветен на един популярен герой от близкото минало - държавника Кимон Георгиев, който успява да спаси Пиринска Македония от апетитите на Тито. Не е премълчана и ролята на Молотов да останем без Беломорието след войната.

Книгата следва без колебание виражите на българската история, житейските заблуди на нейните герои, техния възход и падение в обществен и личен план. Документално точно са показани стотици българи, оставили следа в бурния и незабравим ХХ век.

Авторът на книгата Валентин Бояджиев е роден през 1950 г. в Ямбол. Завършва магистратура по журналистика в Софийския университет. След това над четири десетилетия работи в периодичния печат, като репортер, редактор, заместник-главен редактор и главен редактор в много всекидневници и седмичници.

От 1988 до 1991 г. е кореспондент на различни български вестници в Москва (Русия). По негов сценарии са подготвени 3 документални филма в БНТ. Награждаван е с различни журналистически и държавни награди.

Писал е стотици статии, репортажи, очерци, пътеписи и интервюта в печата.

Години наред е водил специализирани рубрики за близкото минало в популярни седмичници с голям тираж. Особен афинитет има към историческите документални разследвания за живота на видни държавници. През годините Валентин Бояджиев е бил и преподавател по „Графичен дизейн на печатните медии” и „Медиен мениждмънт и маркетинг” в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Университета за национална и световно стопанство в София.

Написал е и издал пет книги:

  • „От Фердинанд до Сергей” („Българските мистерии на XX век”) – 2007 година
  • „Български именник” („Най-пълният тълкувател на личните имена”) – 2009 година
  • „Досиетата проговориха” („Биографична енциклопедия на агентите на ДС и военното разузнаване”) – 2009 година
  • „От Ана до Ясен” („Голям именник на българите”) – 2011
  • „Завоите на българската история” – 2013, издателство „Сиела”