nabore.bg

Дом и двор

За овошките с любов: Мушмулата e почти универсално лекарство

Екзотичният плод пречиства кръвта и подобрява храносмилането

 

От незапомнени времена мушмулата се ползва за храна и лекарство, а най-популярното приложение на плода е като средство, укрепващо функцията на дебелото черво и подобряващо храносмилането. Плодовете зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата - докъм ноември. Берат се през октомври - ноември. Плодът е бил култивиран още 1000 години пр. н.е. в Китай.

Дивата мушмула била позната на траките. Древните лечители са вярвали, че консумацията му повишава съпротивителните сили на организма. В средновековието мушмулата се е считала за добра храна, която пречиства кръвта и стимулира растежа при децата.

Плодът съдържа скорбяла, фруктоза и глюкоза целулоза, пектинови вещества и органични киселини, витамин С, каротин, витамин В1 и В2, калий, калций, фосфор магнезий, желязо и натрий.

 

Рецепта за вино

 

За всеки кг прясно набрани, зрели мушмули ви е необходим захарен разтвор от 5 л вода, която е вряла около 15 минути с 600 г захар. Прибавя се 1 ч.л. лимонена киселина. Плодовете се поставят в стъклен съд, заливат се със захарния разтвор и се държат при стайна температура. За да се ускори ферментацията, се прибавят 5 г прясна мая за хляб, размита в чаша хладка вода. След 2-3 дни питието ферментира, добива приятно резлив вкус и е готово за консумация.

 

За туршия прибавете и синапено семе

 

За приготвянето на туршия от мушмули се използват твърди плодове. След почистване и измиване се поставят в добре измити съдове - дървени, негледжосани глинени, емайлирани или пластмасови. Към тях се прибавя по 3 л вода и 1 грам млечна киселина на 1 кг плод от мушмули и торбичка със синапено семе. Притискат се с вишневи или дюлеви клончета и камък и се захлупват с капак. Претакат се както другите туршии. След около 15 дни се получава приятен на вкус сок, богат на соли и витамини. Омекналите през това време плодове на мушмулата придобиват сладникаво кисел вкус и могат да се консумират.

По същият начин може да се направи и туршия от диворастящи плодове - диви круши, трънки, киселици, дренки.

 

Мармалад с карамфил и канела

 

Неоходими продукти: 3 кг омекнали мушмули, 1 кг захар, няколко зрънца карамфил, 1 пръчка канела.

Начин на приготвяне: Сварете почистените плодове в малко вода, което ще ги направи още по-меки и ги претрийте през сито или гевгир. Изхвърлете семената и кожичките, а кашата сложете да се вари заедно с карамфила и канелата за около 5 минути. Добавете захарта и бъркайте, докато се сгъсти. Отстранете канелата и разсипете мармалада от мушмули в затоплени бурканчета, които се затварят веднага.

 

Съвет към берачите

 

Плодовете се берат внимателно, защото лесно се набиват. Поставят се в сандъчета на дебели до 50 см пластове, на хладно и проветливо място.

Добре е редовно да се преглеждат, като силно омекналите и смачканите плодове се отстраняват, тъй като плесенясват и повреждат останалите.

 

Пригответе си сами

 

Отвара от листа: вземат се 20 листа от мушмула, заливат се с 500 мл вряла вода и се варят 10-12 минути. Отварата се прецежда и се оставя да изстине.

Запарка от сушен плод: вземат се 20 сушени мушмули, които се поставят в емайлиран съд и се заливат с 500 мл вряла вода. Съдът се захлупва и престоява така 4 часа, след което течността се прецежда. Съхранява се в хладилник. Използвайте ги при остро стомашно-чревно разстройство, при възпаления на бъбреците и пикочните пътища, за гаргара при кървящи венци, външно - при възпалена кожа.

 

От вестник „Златна възраст”