nabore.bg

България

За Деня на Европа: Литературни маршрути, светлинен спектакъл, поезия и концерти

Поетесата от Чехия Радка Рубилина

 

С участието на Чешкия център в столицата са подготвени няколко събития, посветени на 9 май - Денят на Европа. От 9 до 11 май в малката раннохристиянска базилика в Пловдив ще се проведе международния поетичен фестивал „Орфей“. В тазгодишното издание участие ще вземе Радка Рубилина, поетеса, преводачка, русистка и директор на Чешкия център в София.

Международният фестивал на поезията „Орфей“ – събира в Пловдив, най-стария жив град на Европа, поети от Хърватия, Сърбия, Турция, Албания, Чехия, Испания и България. И тази година малката раннохристиянска базилика ще отвори вратите си за езика на поезията. В обединяващата среда на култура, изкуство и литература ще бъдат осъществени две поетически четения, съпътствани от културно-образователен семинар и писателски форум. Съвременните творчески послания ще се срещнат в атмосфера, облъхната от антично и средновековно културно наследство. Гостите на фестивала ще посетят знакови места на българската история и духовност като Бачковския манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост. „Орфей“ – Пловдив 2024 продължава вече седем години една стойностна традиция на творческо общуване.

Адресът е - Пловдив, малката базилика в центъра, бул. „Княгиня Мария Луиза“ 31.

За шеста година фондацията „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“, което вече традиционно се провежда. Тази година ни очакват 14 напълно нови градски литературни исторически разказа, чиито автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти.

Албена Тодорова

 

Шестите „Литературни маршрути“ започват с две разходки. Те се осъществяват по идея и с партньорството на EUNIC Bulgaria – европейското сдружение на националните културни институти в България. На 9 май 2024 г., четвъртък, от 10 ч. ще се проведе „Европейската литературна разходка“ на поетесата Албена Тодорова на английски език. В същия ден от 18:30 ч. от църквата „Света София“ ще започне същият маршрут на български език. За него Албена Тодорова пише: „Този път ще надникнем в историческите и културни връзки между България и Европа. Тези връзки са неизброими – чешкият художник Иван Мърквичка илюстрира „Под игото“, читалище „Славянска беседа“ също има словашко ДНК, а Виена, Загреб и Рим и много други европейски столици са източник на неизчерпаемо вдъхновение за българските творци от XIX-XX век. В допълнение към това ще говорим за европейския опит на български писатели и поети, както и за връзките на европейски писатели със София. Ще четем стихове по стените и ще говорим и мислим за това къде е нашето място в настоящето и бъдещето на нашия голям дом Европа.“

Албена Тодорова е поетеса, която работи като финансист. Има три издадени стихосбирки на български език, 2 от които получават поощрителни награди на конкурса „Иван Николов“. Нейни творби са преведени на английски, хърватски, арабски и испански. След повече от 10 години живот в чужбина – Япония, Германия и Обединеното кралство – през 2020 г. тя се завръща в София, където живее.

Част от светлинния 3D спектакъл „Твоят глас“

 

На 9 май, четвъртък,  от 16:30 часа, заедно със Столичната община, Европейския парламент в България, посолствата на Кипър, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия, летище София и Европейската инвестиционна банка, са поканени гражданите в Градската градина на София. Там те може да научат повече за културата и традициите на държавите-членки на ЕС. Ще имат възможност да опитат местни храни и напитки и да се насладите на музика и танци от различни краища на Европа. Празникът ще завърши с вълнуващия светлинен 3D спектакъл „Твоят глас“, който ще може да се види на сградата на Националната галерия. Продължителност - 4 часа.

Луцие Редлова

 

Певицата, китаристка и мандолинистка от Чехия Луцие Редлова ще бъде част от програмата на пролетния софийски фестивал "100 стола". Концертът е в събота, 11 май 2024 г., от 15 часа на столичната улица "Будапеща" 1 в София. Входът е свободен.

Луцие Редлова е от чешкия град Валашске Мезиржичи. Тя е певица и автор на текстове на песни. Свири сама или в компанията на други музиканти - групите Docuku, Žamboší, Garde и др. През 2009 г. издава първия си солов албум První, poslední, през 2012 г. заедно с група Garde записва албум, наречен Křižovatka. През пролетта на 2013 г. обявява нов проект наречен MDŽ с подзаглавие „Музиканти, дами, жени“.

Концертът се организира с подкрепата на Посолството на Чешката република в София. В рамките на програмата за Годината на чешката музика.

 

www.nabore.bg