nabore.bg

Свят широк

Някъде наблизо: Йети живее не само в легендите (първа част)

В света са се събрали хиляди документални доказателства за срещи на наши съвременници със Снежния човек  

 

Йети, още познат като Големият Снежен човек е хипотетично човекоподобно създание, което живее във високите части на Хималаите - между Индия и Китай, въпреки че за него се говори и в други трайно заснежени места по света. Западното му име "Йети" и е заето от тибетското йех-тех буквално означаващо "малко човекоподобно животно". Всъщност то е неправилен превод от староанглийското геоттан (йеттин - новоанглийски), което значи трол или орк.

Дотолкова Снежният човек е добил популарност през последните десетилетия, че все още продължава да вдъхновява хората и да предизвиква въображението им след невероятните срещи с това почти митично същество.

 

Загадка или не,

 

Голямата стъпка добива все по-голяма популярност.

Легендата за съществуването на снежния човек, или Йеги, е известна още от древна Гърция. В творчеството на различни народи се среща изображение на космата човекоподобна маймуна с огромен ръст. Но досега няма никакви достоверни доказателства, че снежният човек в действителност съществува. Поне според нуката. Говори се, че обиталището му е районът около ледниковото езеро Цо Ролпа, между връх Еверест и столицата на Непал – Катманду.

В популярната литература Йети е познат като Големия Снежен човек и е по-скоро хипотетично човекоподобно създание, живеещо в Хималаите, но има данни да е видяно и по други заснежени места по света.

През декември 1971 г. канадецът Р. Дахинден занесъл филм с Йети и го предал за експертиза на участниците в Смолинския семинар. Тя показала, че кадрите не са фалшификат, а съществото на тях е неизвестно на антрополозите човекоподобно - Йети. През 2003 г. в Москва бе създаден фонд за съдействие на научните изследвания и търсене "Криптосфера". Даже започна издаването на "Вестник за хоминология". Международният център за хоминология получава сензационна информация от Франция. На провинциален панаир е показан замразен труп на хоминоид,  разследването показа, че е на съвременен неандарталец с огромен ръст от 263 см. Издирването на Йети продължава. Признаването на факта на съществуването му от официалната наука

 

би довело до революция в приматологията

 

В Алтай съществуват множество легенди с това загадъчно същество.Една от тях разказва за това,че в стари времена в алтийската земя се водела тежка борба за оцеляване между човека и алмиса.Това митическо същество,според легендата,се хранело с месото на животни и на малки деца,говорело на езика на хората и притежавало дарбата да хипнотизира. Старите жители описват Снежния човек по един и същи начин : ръст над 2 метра, с яки мишци и широка гръдна кост,целият покрит с гъста козина със сивокафявожълтеникав цвят.тези същества,по техните гуми,имали много остра неприятна мириза и били много страхливи.

В наши дни на ледника Мен-Лунг,който се простира между Тибет и Непал,

 

алпинисти попадат на съвършенно ясни отпечатъци

 

на твърде странни стъпки. Следите били оставени от същество с 5 пръста на ходилото,единият от които бил значително по-голям от останалите. И до днес тази снимка се приема като едно от неоспоримите доказателства за съществуването на легендарния сноумен.

По достъпни, но и в много отношения по-загадъчни, се оказват горите и планините по западното крайбрежие на Северна Америка. В тази дива местност също се появяват загадъчни животни. Първите съобщения за тях започват да се появяват още в началото на XIX век. Индианците разказвали на белите преселници за някакви космати същества,които живеели в гората. По техните думи тези зверове достигнали до над 2 метра височина,имали мощна гръд и широки плещи,почти нямали врат. През 1851 г се появило първото вестникарско съобщение за невижданото същество.било направено предположение,че бигфут е същество,имащо неоспоримо сходство с човека, и това било човек,

 

подивял след разрушителното земетресение

 

през 1811 г. година. Учените допускат екстрасензорните връзки в животинския свят. Възможно е те в свежния човек да са по-развити, отколкото у другите животни. Едни изследователи го наричат "екологически...двойник", тъй като, макар и обособен, е най-близък до човека вид. Очевидците твърдят, че снежният човек има почти човешки облик, но отделни детайли предизвикват подсъзнателен ужас. Съчетанието на човешки и зверски признаци предизвикват недоумение: Какво е това - човек или звяр? Отличителен белег е заострената на върха глава. Това е запечатано и във филма на Роджър Патерсън. През 1921 г. станала най-драматичната известна досега среща Бигфут. Веднъж дървосекачът Алберт Остман, нощувал в спален чувал в гората на Ванкувър. Изведнъж го сграбчил гигантски Бигфут

 

и го метнал на рамо „като чувал с картофи”,

 

носил го около 3 часа и го занесъл в своето леговище. На сутринта Остман разбрал,че е попаднал в плен на семейство. Бигфут – самка и самец и две деца. В края на краищата той заподозрял,че са го похитили, за да го направят мъж(съпруг) на детето-самка. Остман решил при първия удобен случай да избяга. Той сипал в храната на бащата на семейството емфие и докато онзи бягал към реката да промие пастата си, човекът се скрил. Остман останал в плен около седмица, но страхувайки се от подигравките, още известно време запазил в тайна своето приключение.

 

 Дора  ПОПОВА

 

(Край на първа част)


Срещите с Бигфут е любима тема за вестниците

Срещите с Бигфут е любима тема за вестниците

Йети влезе дори в киното

Йети влезе дори в киното

Разходкитена Йети са документирани на филмова лента

Разходкитена Йети са документирани на филмова лента

Възстановка на стъпката на гиганта

Възстановка на стъпката на гиганта

Рисунка на Снежния човек

Рисунка на Снежния човек

Рисунка на очевидец след среща с горското същество

Рисунка на очевидец след среща с горското същество