nabore.bg

България

Вера Ахундова: Случката с КТБ е грабежът на века, но може да се повтори

Фирмите, за които се знае, че са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, са спечелили държавни поръчки за суми от порядъка на 780 млн. лв. Това е станало в периода 2012 до края на мандата на Пламен Орешарски и в момента те са концентрирали огромна финансова мощ от около 2 млрд. лв. Някой трябва да си даде сметка какво ще се случва в държавата оттук нататък. Това коментира за Нова ТВ Вера Ахундова, от Сдружението на дребните вложители в КТБ „Ние гражданите“.

„Решават да фалират една банка и я фалират. Утре ще решат, че ще фалират пенсионен фонд или друга банка и ще го направят. Това е грабежът на века, който може да се повтори.

 

Става въпрос за загуби за икономиката

 

от 5 до 10% от БВП“, посочи Ахундова.

„Ако някой мисли, че КТБ е изолиран случай и тези практики не съществуват в цялата банкова система, много се лъже“, каза Ахундова.

Ахундова заяви, че за периода от 2012 до 2014 кръгът около Делян Пеевски чрез майка му Ирена Кръстева е управлявал активи в КТБ за над 800 млн. лв – 700 млн. лв. кредити и около 114-115 млн. лв. в 19 фирмени  депозита на името на Ирена Кръстева. Към края на май миналата година в тях е имало около 118 млн. лв., към средата на юни, дни преди банката да мине под особен надзор, 114 млн. лв. са били изтеглени.

„Ако КТБ няма нищо общо с ДПС, то ДПС няма нищо общо с Пеевски. От 44 кредити по специалните сметки половината принадлежат на г-жа Ирена Кръстева.

 

Нека да декларират официално, че г-н Пеевски не е в ДПС

 

 и аз ще се съглася“, каза Ахундова.

Тя добави, че част от необслужваните кредити от КТБ са прехвърлени към Първа инвестиционна банка и други банки.

Според нея от това ще последват и още грабежи – например сградата на КТБ на пл. „Гарибалди“ в София, която вече е в ръцете на други собственици, както и сградата на „София Прес“.

Ахундова заяви, че сдружението й постоянно получава данни и сигнали за КТБ и се оказва, че в нито едно решение относно тази банка няма нищо законно. Тя добави, че е изпратила до Прокуратурата 13 сигнала, подкрепени с доказателства и документи, но тя не е предприела никакви действия.

Ахундова

 

отрече да разкрива банкови тайни

 

или да прави опити да разклати банковата система, но каза, че следващата седмица трябва да се яви в за снемане на обяснения в отдел „Престъпления срещу финансовата система“. Тя предположи, че това е заради изявленията, които дава. „Доста е услужливо“, коментира Ахундова. „Говори се за частна прокуратура и частен съд и аз съм склонна да повярвам“, отбеляза тя. „Един високопоставен мъж в тази държава ме предупреди, че Върховният административен съд (ВАС) е капсулирана и частна структура на ДПС, така че да не се опитвам да пробивам каквото и да е по делата с КТБ.“

Ахундова сподели още в студиото на Нова ТВ, че е получила данни за смяна на централния сървър на КТБ през миналата есен, точно

 

преди предаването на данните на Фонда за гарантиране на влоговете

 

 в банките. Според нея при смяната на сървърите са извършвани ръчни операции – вкарвани са нови вложители, а някои от съществуващите са получили увеличение на депозитите си от 10 000 лв. на например 1 млн. лв. и са си получили гарантираната сума от 196 000 лв. По думите на Ахундова това обяснявало разминаването между очакваната и действителната сума, която Фондът изплати, но според нея това е бил успешен опит за източване на пари от порядъка на между 100 и 300 млн. лв.

 

Христина ДИМИТРОВА

Вестник „България без граници”

 


Вера Ахундова

Вера Ахундова