nabore.bg

България

В тефтера на пенсионера: Какво, кога къде?

 

  • Трамвай №5 спря за дълъг ремонт 

 

Спряха най-натоварената линия в София - трамвай №5. Причината е, че започна реконструкция на трамвайното трасе по бул.“Цар Борис III“, съобщиха от Столична община. Целият участък от началната спирка „Съдебна палата“ до последната - “Княжево” ще бъде изпълнен в два етапа. Първият етап на строителството обхваща трасето по бул. „Македония“ и участъка от пл. „Руски паметник“ до трамвайно ухо „Бъкстон“. А вторият етап от трамвайното ухо „Бъкстон“ до трамвайно ухо „Княжево“. В обхвата на реконструкцията се включва подмяна на релсовия път, контактно-кабелната мрежа, улично осветление, ремонт на пероните на спирките, пътното платно и тротоарите.

По бул. „Македония” трасето на трамвайната линия се запазва в центъра на обособеното трасе. Релсовия път на бул. „Македония” се предвижда да бъде с тревно покритие и създаване на т.нар. „зелен трамвай“ и линеен парк.

Трамвайното движение в участъка от ухо „Бъкстон“ до пл. „Македония“ ще бъде спряно, като ще бъде осигурена заместваща автобусна линия на петичката.  Тя ще спира на всички спирки по трасето на трамвайна линия № 5.

 

  • Голяма изложба на Андрей Даниел се открива в столицата

 

Андрей Даниел (1952–2020) - "Между доброто и злото", 1999 г., маслени бои върху платно, 65 х 65 см


На 13 април, вторник, с вернисаж от 17.00 до 20.00 часа,  в Софийската градска художествена галерия (в 3 зали) се открива голяма изложба на художника Андрей Даниел. Тя  беше подготвена от самия него преживе, но в по-различен формат.

След  като  той ни напусна екипът и семейството на големия художник след повече от година работа подредиха една впечатляваща експизиция, която може да бъде видяна  до 13 юни. Изложбата се нарича „Андрей Даниел - между две епохи”.

Малко предистория. През 2019 г. Андрей Даниел бе поканен да подготви самостоятелна изложба заедно с екипа на СГХГ. В процеса на обмисляне какво и как да се подбере за предстоящата експозиция, художникът ни напусна.

Андрей Даниел (1952–2020), "Третият кипарис, отдясно", 2009 г., маслени бои върху платно, 130 х 150 см

 

Загубата на Андрей Даниел, на неговата богата мисъл и знания, на паметта му за преживяното, на възможността за личен избор и невъзможността за създаване на нови съпътстващи текстове наложиха преосмислянето на целия проект, на неговото разширяване и създаването на албум, с включена биография и каталожна част, представяща неговата живопис в хронологичен ред. Запазено е избраното приживе от твореца заглавие – „Между две епохи”.

 Между две епохи е творческото усещане за принадлежност преди и след, на граница, на кръстопът. Направил и правещ своя избор Андрей Даниел е невероятно последователен в своето изкуство и ще остане неделима част от нашето съвремие. Художник, общественик, колега, преподавател, той е една от водещите фигури в изкуството, тласкащи напред българската живопис от края на 20 и началото на 21 век.

Андрей Даниел (1952–2020), "Валери Петров", 1979 Г., маслени бои върху платно, 92 х 72,5 см

 

Настоящата изложба и придружаващият я албум са резултат от направеното проучване и събирателство на произведенията на художника, пръснати по държавните и частни колекции из цялата страна и в чужбина.

Андрей Даниел (1952–2020), "Хомо Луденс", 2008 Г., маслени бои върху платно, 150 х 150 см

 

Те станаха възможни  благодарение на съдействието от страна на семейството на Андрей Даниел, Съюза на българските художници, Националната художествена академия, Националната галерия, държавните, общински и частни галерии в София и страната, неговите колегите – художници и изкуствоведи,  и фотографи и частните колекционери.

 От издирените и описани в изданието повече от 500 живописни творби посетителите ще могат да видят над 160 от тях разположени на двата етажа на галерията.

Андрей Даниел (1952–2020), "Театральный октябрь", 1977 Г. маслени бои върху платно, 97,5 х 131,5 см

 

Включени са някои от най-ранните му творчески прояви, творби от 80-те години, които са получавали различни награди и такива, които близо 30 години не са били показвани пред столичната публика, както и произведения от емблематични цикли и значими теми за цялостното творчество на Андрей Даниел, определящи мястото му сред  най- изтъкнатите български художници от последните четири десетилетия.

 

  • Движението на автомагистрала „Струма“ около Перник е ограничено

 

До 14 април движението на всички моторни превозни средства от 32-ри до 35-ти км на автомагистрала „Струма“ в област Перник, се осъществява двупосочно в платното за Кулата. Заради обрушване на скатовете ще бъде ограничено преминаването в платното за София, съобщиха от АПИ.

 При 32-ри км на магистралата трафикът ще се връща в платното за столицата и до 31-ви км ще се осъществява в изпреварващата лента. Ще бъде затворена аварийната и активната лента за укрепването с анкери и метални мрежи на скатовете в отсечката. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват стриктно поставената сигнализация и ограничението на скоростта – 50 км/ч.

Заради двупосочното движение в платното за Кулата, в участъка от 32-ри до 35-ти км на АМ „Струма“, ще бъде затворена връзката при 33-ти км от с. Старо село към София. Обходният маршрут за пътуващите от Старо село за столицата е от пътен възел „Старо село“ при 33-ти км, по АМ „Струма“ до пътен възел „Долна Диканя“ при 37-ми км, и обратно по автомагистралата към София. За идващите от Кулата ще бъде ограничен изходът от АМ „Струма“ към Старо село на пътните възли при 33-ти и при 35-ти км. Обходният маршрут за с. Старо село е от пътен възел „Долна Диканя“ при 37-ми км, по път III-627 Долна Диканя - с. Друган и оттам по общински път до с. Старо село.

 

www.nabore.bg