nabore.bg

България

В тефтера на пенсионера: Какво, кога къде?

 

 

  • През март се очакват още дни с магнитни бури

 

Месец март 2021 г. е доста динамичен по отношение на магнитните смущения, показва месечната прогноза на Националния институт по геофизика, геодезия и география. Според дългосрочните прогнози магнитните бури ще има в дните около 18-19 март и около 28 март, съобщи NOVA TV.

Обикновено геомагнитните смущения влияят на хората с лабилно здраве под формата на безсъние, безспокойство, колебания в кръвното налягане. При някои са възможни и засилване на психичните неразположения.

 

  • Община Добрич ще дава до 3000 лв. за граждански инициативи

 

Община Добрич ще финансира граждански инициативи в полза на местната общност с до 3000 лева, предвижда новата програма за подкрепа на гражданското общество. От безвъзмездната помощ ще могат да се възползват граждански групи, сдружения, фондации с проекти в социалната сфера, образованието, околната среда, културата и спорта. Програмата няма да предоставя средства на организации с публични задължения, както и на политически партии. Проектът на програмата е предложен за обществено обсъждане и становища от граждани, сдружения, фондации се очакват до 29 март.

 

  • Конкурс: Стихове и рисунки за коня и Тодоровден

 

Настоятелството при читалище „Пробуда-1921 г.“ в старозагорското село Михайлово и община Стара Загора, организира конкурс под надслов „Тодоровден въплътен в традицията и в силата на коня“. В него могат да вземат участие всички пазители на българските традиции като изпратят рисунка или стихотворение по темата. Няма възрастови ограничения за участниците. Крайният срок за изпращане на творбите е 20 март на адрес: probuda_nch@abv.bg

Жури ще оцени всички произведения и най-добрите ще бъдат удостоени с дипломи и предметни награди, а всички участници ще получат грамоти. Всички творби ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на читалище „Пробуда-1921 г“.

 

  • Нова изложба в Софийската градска художествена галерия

 

На 19 март, петък, от 17,00 ч. в Софийската градска художествена галерия (улица „Генерал Гурко” 1) се открива експозицията на София Грънчарова „Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат”. Вернисажът ще бъде същата вече до 20.00 ч., а изложбата ще може да се види до 4 април 2021 г.  София Грънчарова представя инсталация от фрагментарни образи от градската среда. Тяхната функция е рязко променена и вниманието и начинът, по който зрителят ги гледа, също стават различни. На фокус в избора на фрагменти е присъствието на човешкото тяло на рекламните пана – любопитно е как те са уголемявани и деформирани многократно и как си въздействат с архитектурата в града и с хората около тях.

София Грънчарова е родена през 1994 г. в София. Завършва бакалавърска степен по изящни изкуства в Каан, Франция (2016) и следва магистратура в същата дисциплина в Брюксел (2020). Участвала е в образователната програма „Близки срещи - визуални диалози на ИСИ- София (2017) и в експерименталното училище на Swimming Pool, София (2018), както и в уъркшопа „Изкуства и политика“ на Гьоте институт в София (2020-2021). Тя е номинирана за наградата BAZA за съвременно изкуство (2018) и е стипендиант на националната стипендия “С усилия към звездите”, категория визуални изкуства от фондация „Културни перспективи” (2020). Участвала е в много изложби.

 

www.nabore.bg