nabore.bg

Тежката дума

От нашата камбанария: В Нова ТВ - пак бяло сладко и небет шекер

Има ли „големи постижения“ България след вододела на 1989 година?

 

Кои са големите постижения в демократичната история на България? Отговор на този въпрос потърсиха тези дни журналистите Лора Крумова и Драгомир Симеонов в специалния формат на Нова телевизия - „Големите постижения“. В края на април водещите представиха изобретения, открития, награди и успехи, които са прославили българите по света.

Разбира се, като говорим за демократична България става дума разбира се за вододела на страната ни след 1989 година. Предишният период е неглижиран по правило - нещо като тъжна епоха в развитието ни, като черна дупка в най-новата история на третата българска държава.

  В предаването на Нова ТВ имаше радостни факти срещу които и копче не можеш да кажеш - там се оглеждат и личните успехи на достойни българи, направили много да отечеството си.

Но когато се говори за постижения нека надскочим миниатюрните мерки и теглилки. Календарното ограничаване "след 1989 година" не изключва сравнението като метод на познанието. Подреждането на позитивните факти за днешна България е добре да се направи на фона на предишните достижения.

Глобално погледнато къде са ни достиженията след сакралната дата в областта на образованието, например? Две поколения вече са тотално неграмотни - сравнени с фундаменталните знания на своите родители, баби и дядовци.

Дали пък в здравеопазването имаме големи достижения, заговорим ли за днешните болести на народонаселението? Къде са ни безплатните здравни грижи, гарантирани от конституцията? Защо в селата изчезнаха здравните служби и кабинети, защо фалират държавни и общински болници? Защо в радиус от десетки километри за много хора няма личен лекар, зъболекар, да не говорим за аптека и линейка?

Какви са ни достиженията в спорта? Защо в миналото България можеше да печели олимпийски, световни и европейски медали и да се нарежда до големите в спорта, а днес непретенциозните ни отбори не могат да се класират за участие в международни турнири, тренират в студени зали и порутени стадиони?

Не отварям дума за големите неща - промишленото производство и земеделието. Посочете ми постиженията там. Сринатото ни селско стопанство днес не може да осигури зеленчуци и продове за народа си. Или трябва да сложим в демократичните достижения и вносът им от далечни страни и континенти? Ами закритите хиляди заводи и фабрики - и това ли да запишем в списъка на демократичните достижения?

Отговор на всички тези въпроси не дадоха нито Лора Крумова, нито Драго Симеонов. Микрофонът им остана безмълвен, камерата на Нова тв не си направи труда да покаже "постиженията" сега и преди.

Така както се прави. Иначе сякаш пак повтаряме една стара поредица на БНТ от едно време - "По хълмовете на времето". И в нея тогава всичко бе "цветя и рози", "бяло сладко и небет шекер"...

Язък за ентусиазма на Лора и Драго и предварителната реклама.     

 

Валентин БОЯДЖИЕВ   

Вестник "Златна възраст"