nabore.bg

Архивите са живи

Мистерия: Убиват политик след среща с Живков

По трупа на шефа на Народен съюз „Звено” Иван Дундаров имало следи от голямо насилие

 

Загадката около смъртта на  Иван Дундаров, председател на възстановения след 10 ноември 1989 г. народен съюз „Звено”, и днес продължава да вълнува негови близки и симпатизанти. Въпросите за обстоятелствата при гибелта на политическия лидер все още остават без отговор.

За последен път Иван Дундаров е видян в компанията на свои съмишленици в столичния ресторант „Ерма” вечерта на 28 декември 1990 г. Твърди се, че след това е откаран с автомобил до дома му от някакъв младеж. А всъщност  в ранната утрин на следващия ден е намерен прегазен на бул. „Хо Ши Мин”. Какво е правил Дундаров по това време там, питат негови съмишленици, след като живее в ж.к. „Слатина, бл. 35? Те твърдят, че са му изчезнали и важни партийни документи!?

В следствието

 

още се пази протоколът от разпита

 

 на 25-годишния Е.К, електромонтьор в енолична фирма. През фаталната декемврийска нощ младежът тръгнал да зареди ладата си с гориво на бензиностанцията на пътя за гара Искър. След това електротехникът се отбил до свой приятел, но не го намерил и поел обратно по бул. „Хо Ши Мин”. В кратките, но ясни и недвусмислени показания на водача на ладата пред следователя четем:

„На 29.12.1990 г. около 2 ч. карах вдясно на платното с около 50-60 км/ч. Бях включил късите светлини, защото валеше дъжд. Изпревари ме някакъв автомобил. Когато той отмина, видях сянка от дясната страна на колата. Усетих удар. По инстинкт извих кормилото вляво и спрях. После бавно се върнах с колата при ударения човек. Той беше паднал по корем на около 2 м навътре в платното...”

Последвала е ситуация, типична за нашенските взаимоотношения по пътищата. Е.К. спира кола, но шофьорът й отказва да вземе тялото на ударения човек под претекст, че вози бременна жена. Покрай местопроизшествието минава и такси, водачът на което поема само задължението да позвъни на „Бърза помощ”. Линейката пристига след петнадесетина минути. По-нататък всичко си е по реда – идват полицаи, дежурни следователи,

 

вземат алкохолна проба

 

на Е.К., проверяват спирачките и фаровете на ладата му. И установяват, че прегазеният е Иван Дундаров – звенар №1.

Следствието поставя 12 задачи на експертите. Те изясняват, че в момента на удара Дундаров е бил с гръб към бутналата го кола, като или е вървял бавно, или е стоял на място. Бил е в алкохолно опиянение. Фамозната чантичка с документи на партийния лидер също е открита и е предадена на неговите съидейници.

Мъглата около странното присъствие на Дундаров в тези късни нощни часове на бул. „Хи Ши Мин”, далеч от неговата квартира, и днес не е изяснена. Натрошеното му тяло в продължение на дни

 

стои неприбрано в моргата

 

 на съдебните медици.

Между членовете на „Звено” се говори, че по трупа на техния водач е имало следи от голямо насилие, множество охлузвания и вътрешни кръвоизливи.

Интересно е да се спомене и това, че малко преди фаталния си край Дундаров посещава на боянската улица „Секвоя” бившия председател на Държавния съвет на НРБ и бивш генерален секретар на БКП Тодор Живков. Срещата продължила повече от два часа и е имала политически характер. Разговорът се водил за пари и сгради на разтурения след 1945 г. съюз „Звено”, които понастоящем трябвало да се върнат. Възможната стойност на имотите била над 30 млн. лева...

Членове и симпатизанти на БЗНС „Врабча” все още се съмняват, че съществува връзка между бруталното убийство на Иван Дундаров и смъртта на техния секретар Страхил Гичев. Той ненадейно умира на 10 октомври 1990 г. в 8,30 ч. сутринта.

Освен лидер на БЗНС „Врабча”, Гичев е и председател на Християнсоциалния съюз, изграден от 8 партии,

 

който след смъртта му се разпада.

 

Под  негово ръководство на 21.06.1990 г. се създава Конфедерацията на опозиционните сили, която е извън СДС. Страхил Гичев е син на известния в миналото земеделски водач Димитър Гичев, поради което е трън в очите на почти всички лидери от вечно роящия се политически кошер, наречен БЗНС. Няколко дни преди смъртта си Страхил Гичев споменава пред свои приятели, че е следен, когато се храни в заведението "Раците”, намиращо се в близост до дома му на "Орлов мост”. Казва им още, че напоследък не се чувства добре. Официалната версия за неговата смърт е сърдечен удар, но съпартийците му дълбоко се съмняват в нея...

 

Д-р Боян ЗАХОВ


Тодор Живков имал двучасов разпален разговор с Иван Дундаров преди смъртта му

Тодор Живков имал двучасов разпален разговор с Иван Дундаров преди смъртта му

Некролог за мистериозната кончина на земеделеца Страхил Гичев

Некролог за мистериозната кончина на земеделеца Страхил Гичев

Димитър Гичев (вдясно) e eдин от големите водачи на БЗНС в миналото

Димитър Гичев (вдясно) e eдин от големите водачи на БЗНС в миналото