nabore.bg

Свят широк

Бързи, смели, сръчни: Трима пенсионери с яхта към нос Хорн

Беловласите български мореплаватели са живи и здрави – стигнаха до Палермо

 

След осем дни плаване тримата български пенсионери, тръгнали да развеят националния флаг на нос Хорн, спряха в първото пристанище по дългия си път. Яхтата „Милена” акостира тези дни в порт Палермо, Италия.

Тримата трябва да направят ремонт по леките щети по лодката, които се получиха по време на слабата буря, преживяна на около 70 мили югоизточно от Месина. Ето и визитните картички на екипажа. Капитан е Кирил Киров - човек с много опит във ветроходството, направил обиколка на Европа с 15 м. яхта по маршрута Гданск –Созопол, плаване през Атлантика, плавания по Черно, Мраморно, Егейско, Йонийско, Адриатическо и Средиземно море, ходил с яхта до Канарските острови.

Орлин Василев е ветроходец много пъти е прекосявал Средиземно, Егейско, Черно, Адриатическо и Йонийско море, пътешественик, фотограф с изложби и много награди.

Д-р Иван Моллов е лекар ветроходец, обиколил Европа с яхта от Гданск до Созопол, плавал е от до Созопол и много пъти е прекосявал Средиземно море.

Целта на плаването е да са осъществи първата българска обиколка  на нос Хорн с посещение на обелиска, фара на носа и и развяване на българският трибагреник на носа. Другата цел е ако времето позволява, плаването да премине през маршрут преминаваш през повечето известни световни  теснини, канали и фарватери – Босфор, Дарданели, Коринт, Месина, Гибралтар, Канарските острови, Кабо Верде, Рио де Жанейро, Боенос Айрес,  Магелановия проток, Канала на Бигъл, Проходът на Дрейк, Фолкландските острови и обратно  Ако времето тримата смелчаци ще посетят о. Света Елена, където е бил заточенен Наполеон. Очаква се плаването  да продължи около 6 месеца.

 

Наборе.бг


Яхтата

Яхтата "Милена"

Капитанът Кирил Киров

Капитанът Кирил Киров

Д-р Иван Моллов

Д-р Иван Моллов

Орлин Василев

Орлин Василев