nabore.bg

България

Публицистът Тодор Коруев събра „Още животописи“

Известният журналист и публицист Тодор Коруев тези дни предложи на читателската публика продължение на своите животописи в книгата „Още животописи“, издание на „Захарий Стоянов“. Книгата съдържа публицистични статии, есета, памфлети, полемични бележки, отзиви, житейски истории, писани от 2012 г. насам.

От една страна книгата е своеобразна кардиограма на времето, в което живеем, от друга тя ни напомня за събития и личности от нашата история и култура – някои от които малко известни или позабравени. Много от публикациите са придружени от приписки, които допълват или продължават темите, най-често тия, които са свързани с упражняването на властта и злоупотребата с нея, както и с действията и бездействията на държавните институции.

С интерес се четат портретите на „амазонката“ Мара Михайлова и благодетеля Димитър Кудоглу, писателя Богомил Нонев и белетриста Димътър Яръмов, интелектуалеца Петър Увалиев и сатирика Васил Цонев -Дон Базилио, скулптора Георги Апостолов и джазмена Петър Петров-Парчето, актьора Венци Кисьов и футболиста Божин Ласков, духовния пътешественик Веселин Стоянов и др. Думите на Тодор Коруев за Анжел Вагенщайн, Георги Йорданов, Валентин Караманчев, Бойка Асиова, Чавдар Шинов, Борис Данков също разкриват публицистичното майсторство на автора.

А истински бисери на словото са есетата „Духовата музика“, „Гарванът“, „Чанове“, „Гайдата“, „Бабите“, „Акациада“, „Шикалки“, „WC-то“, „Ах, морето!“ и др.

 

www.nabore.bg