nabore.bg

България

Дефицит в казармите: Търсят под дърво и камък полковници за армията

Отмяната на ранното пенсиониране доведе до хиляди вакантни места в поделенията 

 

Спорът за отмяната на ранното пенсиониране на военните са довели до масово подаване на рапорти за напускане и оголване в редиците на армията. Заради недостиг на военнослужещи Министерството на отбраната обяви най-сериозното набиране на офицери, сержанти и войници - за 2034 души. Търсят се 1592 войници. Най-много са вакантните места в Сухопътните войски - 1306, следвани от бойната авиация - 86, и флота - 77. Обявени са и свободни места за 25 гвардейци, както и за 347 сержанти.

Стотици са свободните места за офицери. Търсят се 371 офицерски кандидати, майори, подполковници и полковници. Най-притеснителна се очертава

 

липсата на военни лекари

 

- 55. Има нужда от началници на отделения във Военномедицинската академия, както и от лекари в различни медицински пунктове по поделенията. Бойната авиация също го е закъсала откъм липсата на команден състав - там не достигат 143 души. Търси се дори командир на изтребително авиационно звено.

Независимо от безработицата засега шансовете да се попълнят вакантните позиции изглеждат минимални заради специфичните изисквания за военната служба. Това важи особено за офицерите - за тях се изисква военно училище и често - военна академия.

 

Това е втора вълна

 

от масови напускания - първата бе при първия мандат на ГЕРБ, когато се въведе пенсионна възраст за армията. Дотогава военните се пенсионираха само с изискване за 27 години стаж, от които 18 армейски. По времето на Орешарски възрастта беше отменена. Последният служебен кабинет искаше въвеждане на минимална пенсионна възраст с мотива, че военните се пенсионират средно под 50 години, след което продължават да работят, и това е прахосва средства на НОИ.

 

Военните са обидени и объркани

 

Командващият сухопътните войски ген. Андрей Боцев каза: Само за тази година, рапорти за напускане са подали 150 души. От тях само 47 военни са с право на пенсия. Другите си тръгват, без да са си осигурили парите за старост. Хората са разтревожени, обидени, объркани. Подписали са договори да служат на държавата вярно и всеотдайно при едни условия, а сега тя иска да смени правилата на играта.

 

Наборе.бг