nabore.bg

България

Покана: Тържество за трима професори от Факултета по журналистика

Събитието е посветено на кръгли годишнини от рождението им

 

Факултета по журналистика и масова комуникация 

 

От ръководството на факултета по журналистика в Софийския университет съобщават: "Академично тържество ще се проведе на 24 ноември 2023 година, петък, от 17 ч. в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация по повод годишнините от рождението на проф. Георги Боршуков (120 г.), проф. Дафин Тодоров (100 г.) и проф. Филип Панайотов (90 г.)

На тържеството са поканени журналисти, изследователи, преподаватели, бивши и настоящи студенти да почетем паметта на тримата професори със значим принос в преподаването и изследването на историята на българската и световната журналистика."

Проф. Георги Боршуков /16 март 1903- 26 юни 1975/ е журналист, преподавател и изследовател,един от създателите на специалността „Журналистика“ у нас и първият, поставил изучаването на историята на българската журналистикана научна основа. Главен е редактор на в. „Дъга”, 1934-1944 г., и на други издания.Ръководител е на катедрата по журналистика в СУ “Св. Климент Охридски” 1965-1970 г.

Проф. Георги Боршуков

 

Автор е на:„История на българската журналистика“,1965;„Новата организация на света“,1945; „Социалистическият печат в България, т. I. Първи стъпки“, 1946; “Оформяне и производство на вестник”, 1957; „Георги Кирков в Казанлък“ и на други научни трудове. Името му е включено в „Златния алманах на България“, 1940 г. Личната му библиотека се съхранявавъв факултетскатабиблиотека. Инициативният комитет от СБЖ за честването има идея на кооперацията, в която е живял – на ул. „Евлоги Георгиев“ в София, да бъде поставена паметна плоча.

На 23 септември се навършиха един век от рождението на проф. Дафин Тодоров, един от обичаните преподаватели по история на чуждестранната журналистика във ФЖМК в СУ”Св. Климент Охридски”. Като младеж е приет във Военното на негово Величество училище. Преди това е учил в Първа мъжка гимназия в София. От 1947 до 1951 г. Дафин Тодоров учи във Виена и се връща у нас „доктор по философия“. Заедно с ученето се включва в обществена дейност, свързана със студентски прояви, с движението за мир. Майка му Мара Тодорова през 1934 г. е сред организаторите на първия у нас легален комитет за мир.

Професор Дафин Тодоров

 

Професионалният път на Дафин Тодоров минава през различни издания, а през 1959 г. печели конкурс и става хоноруван преподавател по чуждестранна журналистика в катедра „Журналистика” на Филологическия факултет на Софийския университет. През 1966 г. Д. Тодоров работи в седмичника на СБЖ „Поглед” – статиите му са посветени на историята и настоящето на чуждестранния печат, на актуални събития у нас и разбира се, на идеологическата битка с капитализма. След това Дафин Тодоров е редовен преподавател, доцент, професор. Умира през ноември 1989 г. В творческата му биография са над 3000 статии в нашия и чуждестранния печат, много книги.

Проф. Филип Панайотов се ражда на 30 октомври 1933 г. в Златарица, Еленско. Той е един от първите преподаватели в специалността „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Преподавател по история на българската журналистика, зам.-декан, ръководител на катедра „История и теория на журналистиката“. Преподава и народопсихология в УНСС.

Професор Филип Панайотов

 

Защитава дисертация за научната степен доктор на науките на тема „Печатът в огъня на въстанието (Септемврийското въстание 1923 г. и българският периодичен печат)“ (1980). Доцент от 1973 г. и професор от 1984 г. Още като млад журналист става главен редактор на вестник „Пулс“, а след това и на списание „Младеж“ (1968 – 1974). Става основател и главен редактор на вестник „АБВ“ (1979 – 1989). По-късно създава и става първи директор на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Умира на 14 юни 2023 г.

 

www.nabore.bg