nabore.bg

Архивите са живи

Сталин – между истината и лъжата (пета част)

 Преди екзекуцията Хенрих Ягода си признава, че е отровил Максим Горки и сина му

                                                

            (Продължение)

 

Най-много вреда нанася докладът на Хрушчов на международното работническо и синдикално движение. Спада авторитетът на най-силните комунистически партии в Европа – Френската, Италианската, Испанската, а английската и американската се саморазпускат. Много хора се оттеглят от тях, най-вече интелектуалци. Компартиите губят влияние и  не печелят избори. Прочутия в цял свят певец и актьор Ив Монтан не се отказа от левите си идеи, но напусна Френската комунистическа партия.

 

Н.С. Хрушчов е отговорен за убийства

 

и когато става генерален секретар на ЦК на КПСС. По негово време продуктите не стигат, хората се редят на дълги опашки, настъпва глад. Възникват масови протести и демонстрации, по които Хрушчов нарежда да се стреля. В Новочеркаск са убити 26 души, погребани в общ гроб. В Тбилиси по време на демонстрация за защита на името на Сталин са убити 15 мирни граждани. Стреляно е по миньори в Донбас, които протестират заради недостиг на хранителни продукти. По негова заповед съветски танкове стрелят и премазват граждани през 1956 г. в антисъветското  въстание в Будапеща.  Издига бетонна стена между Източен и Западен Берлин. Всичко това противниците на Сталин премълчават.

Роберт Индрикович Ейхе е партиен ръководител в Западно-Сибирския край и е кандидат-член на Политбюро. Цялата му ръководна дейност е да лови „врагове на народа”. Сталин внася на пленум на ЦК на ВКП(б) програма за индустриализация (1929), а Ейхе и негови съмишленици говорят, че класовата борба се ожесточава, че враговете на съветската власт трябва да бъдат неутрализирани и унищожавани. Ейхе иска извънредни пълномощия и допълнителни сили,защото бил разкрил голям заговор. По негова заповед през 1930 г. са арестувани 16 553 граждани без съд, от които са разстреляни 4 762, изпратени в лагер са 8 576 и заточени в различни краища са 3 200 души.

 

Нарежда да бъдат „разкулачени” 39 800 семейства.

 

 През 1937 г. Роберт Ейхе предлага на министерството на вътрешните работи да му изпратят 500 000 врагове на народа, които той ще устрои в Наримски и Тарски северни райони. След това допълнително иска още 250 000 души. Същата година арестува още 34 972 души, които поне отиват на съд, но други 41 000 души изпраща в лагерите без съд. Предлага на Сталин: вместо да разселваме троцкистите, по-добре да ги разстрелваме, за да не ги храним. Открива няколко концлагери, в които загиват много хора. Ейхе е арестуван през 1938 г., разследван и екзекутиран две години по-късно. След това клеветниците ще „установят”, че Сталин се е страхувал Ейхе да не го измести и затова го е разстрелял.

Енох Гершенович, преименувал се на Хенрих Ягода е протеже и родственик на Яков Свердлов. Той  първо е  заместник, а после и нарком на вътрешните работи. Негов девиз е: „В лагера или в гроба”. Той забранява музиката, грамофонните плочи и събирането на хора за лични празненства, навсякъде вижда врагове. През 1933 г. арестува 85 000 селяни, от които на смърт отиват 2000. Прибира 13 000 просяци от Москва и ги изпраща в Казахстан. Превръща концентрационните лагери в трудова повинност. На Беломоро-Балтийския канал са откарани 130 000 лагерници, които с ръчен труд прокарват 220 километра за 20 месеца. Злодеянията му стават толкова много и нетърпими, че

 

на 27 март 1937 г. е арестуван и съден.

 

Признава, че той е отровил световноизвестния писател Максим Горки и сина му. В квартирата му са намерени 10 скъпи горни палта, 20 нови костюма, 91 шапки, 10 порнографски филма, киноапарат, 3 000 порнографски снимки, изкуствен полов член и много чуждестранни стоки. Още същата година е екзекутиран.

 

Доц. д-р Стоян ВЛАЙКОВ

 

(Следва)


Генералисимус Йосиф Сталин

Генералисимус Йосиф Сталин

Хиляди затворници са се трудили на строежа на Беломор канал

Хиляди затворници са се трудили на строежа на Беломор канал

Хенрих Ягода (вдясно) и писателят Максим Горки

Хенрих Ягода (вдясно) и писателят Максим Горки

Френските кинозвезди и съпрузи Ив Монтан и Симона Синьоре на Червения площад в Москва

Френските кинозвезди и съпрузи Ив Монтан и Симона Синьоре на Червения площад в Москва

Сталин със децата си Василий и Светлана

Сталин със децата си Василий и Светлана