nabore.bg

Архивите са живи

Сталин – между истината и лъжата (първа част)

Днес историците категорично отхвърлят 61 обвинения срещу Йосиф Джугашвили

                                                

Слава богу, че вече всичко е разсекретено, че вече всичко се знае и всичко е ясно!” – почти се провикна емоционално  в едно телевизионно предаване в Москва проф. Юрий Жуков, доктор на историческите науки, главен научен сътрудник в Института за руска история в Академията на науките на Руската федерация. Това изказване той направи за опровергаване на лъжите за Сталиновите репресии, мръсната сага за които започва от 1956 г.

    През февруари 1956 г. на закрито заседание на новоизбрания от 20-ия конгрес на КПСС Централен комитет, три години след смъртта на Й.В.Сталин, генералният секретар Никита Сергеевич Хрушчов чете секретен доклад „За култа към личността на Й.В.Сталин и преодоляване на последиците от него”.

 

Това е толкова неочаквано и шокиращо,

 

че цялата зала занемява, всички застиват на местата си, няма ръкопляскания, само гробно мълчание. В доклада на Хрушчов се изнасят ужасни престъпления, репресии, арестуване и изтезания на невинни хора, затваряне в затвори и лагери, тайни разстрели и изчезнали личности.  За всичко това са обвинени Й.В. Сталин като генерален секретар на ЦК на КПСС и председател на Министерския съвет, и Лаврентий Павлович Берия – министър на вътрешните дела (НКВД). В доклада не се изнасят числа за броя на репресираните и екзекутираните. Посочват се общи положения, излагат се коментари, неподкрепени с цифри и факти.Но Н.С.Хрушчов хвърля обвинения към Сталин само като към  генерален секретар на ЦК на КПСС, няма нито един упрек към  него като глава на правителството, защото няма как да отрече огромното строителство, индустриализацията, електрификацията, собственото производство на селскостопанска техника, уникалното за времето си метро в Москва и Ленинград. Но куриозното е, че посолството на САЩ в Москва е имало доклада преди Хрушчов да го прочете на пленума.

   Докладът на Хрушчов светва като сигнална ракета за противниците на СССР и враговете на Сталин.

 

Те подхващат злобна кампания, която продължава и днес,

 

за тях необоснованият доклад на Хрушчов е предостатъчна канава. Те цитират доклада, преразказват го, правят интервюта с Хрушчов, печатат отделни откъси. Измислиците за репресираните хора достигат невероятни размери. Веднага Рой Медведев разгласява, че жертвите на Сталиновите репресии са 40 милиона души. Медведев е съветски писател, бил е комсомолски секретар, член на КПСС от 1960 г., изключен през 1969 г. за издадена книга в чужбина. Обявява се сам за дисидент, но неговите колеги го наричали лъжедисидент, доносник на КГБ и не са общували с него. Малко знайният тогава Андон Авсеенко  прибавя още 40 млн. души и репресираните стават 80 милиона. Перестройчикът и сподвижник на М. Горбачов – Александър Яковлев притуря още 20 милиона и излиза, че СССР е намалял с 52 % от населението си до 1940 г.

   

Измислиците и в по-ново време не спират.

 

Най-лъжлив бе бившият комсомолски деец Борис Немцов (покойник, убит насред Москва), покровителстван от предишния президент Борис Елцин, първоначално приятел и след това върл противник на Владимир Путин. Този праведник издига безумните твърдения, че Сталин е убил 150 млн. души. Ако се прибавят към тях загиналите в Отечествената война 42 млн мъже, жени и деца, ще излезе, че в Съветския съюз не е останал жив човек.

    Изследователят Ричард Косолапов прави една много поучителна и убедителна равносметка. До началото на Отечествената война през 1941 г. в СССР са живеели около 194 млн. жители. От тях около 100 млн. са били жени. От мъжете 32-35 % са били деца и юноши до 18 г. и 12-15 % възрастни над 60 г. Остават около 44 млн. работещи и годни да воюват мъже. Ако Сталин е убил най-малко 30 млн., поне половината от тях са били мъже, а може би и повече. Във войната са загинали 11 млн. войници и офицери и около 18 млн. мирни жители, от които най-малко една трета са били мъже. Остават живи по-малко от 14 млн. мъже след войната. Тези 14 млн. мъже ли възпроизведоха съветския народ до 220-230 млн. души в следвоенните години?

 

Доц. д-р Стоян ВЛАЙКОВ

 

(Следва)


Йосиф Висарионович Сталин

Йосиф Висарионович Сталин

Сталин като ученик в семинарията

Сталин като ученик в семинарията

Полицейски снимки на Сталин в Петербург

Полицейски снимки на Сталин в Петербург

Писателят и историк Рой Медведев твърди, че Сталин е избил 40 милиона души

Писателят и историк Рой Медведев твърди, че Сталин е избил 40 милиона души

Съветския лидер Никита Хрушчов обърна историята със своя доклад пред XX конгрес на КПСС

Съветския лидер Никита Хрушчов обърна историята със своя доклад пред XX конгрес на КПСС