nabore.bg

Хората говорят

Спомен: Мерсия Макдермот прослави нашите герои

Днес 93-годишната Мерсия Макдермот живее в британския си дом

 

Искам да припомня на хората коя е британската писателка и общественичка Мерсия Макдермот в годината, в която тя навърши 93 години.  Мерсия е дошла в България след 9 септември 1944 г. Прекарала е по-голямата част от живота си тук. Участвала е в нашето бригадирското движение, което днешните „демократи” анатемосват. Беше и учителка в Английската гимназия в София. Написала е няколко книги на българска тематика и продължава да пише за България. С особена светлина, обаче, светят писанията й за Васил Левски. Когато човек прочете книгата „Апостолът на свободата”, издадена през 1970 г., неминуемо ще остане замаян. Тя е написана с такава задълбоченост, с такава вещина и с такива подробни изследвания за живота и делото на Левски! Просто е необяснимо как може чужденка да вникне толкова дълбоко в събитията и да ги опише. Който е чел книгата, нека си припомни, а който не я е чел, нека я намери и прочете. През 2018 г. е преиздадена от издателство „Труд”.

Историчката говори на научна конференция за Васил Левски

 

Но тази авторка не спира дотук. През 1970 г. издава и книгата „Свобода или смърт” – биография на Гоце Делчев. Същата задълбоченост, същите подробни изследвания, лирични описания и преклонение пред борците за свобода. През 1987 г. излиза книгата й „За свобода и съвършенство” – биография на Яне Сандански”. Също прослава на героите. Всичките й книги са шедьоври в българската историческа литература.

Мерсия живя и работи дълги години в България

 

Съдбата ми даде възможност лично да се срещна с Мерсия Макдермот. Това стана в началото на осемдесетте години на миналия век. Както казах по-горе, тя беше учителка в Английската гимназия в София. Там учеше дъщеря ми  и аз отидох на родителско-учителска среща. До мен седна учителката Мерсия. Бях чувал, че англичаните са студени и надменни хора. В случая бях силно изненадан. Дъщеря ми имаше заболяване и разговорът ни премина на тази тема. Тази учителка говореше с такова майчинско чувство и съчувствие, че бях замаян. Така човешки се държа тя и то, говорейки на чист български език. В такъв случай на човек не му остава друго, освен да благодари и да се поклони за човещината. Да си спомня цял живот за такива хора.

Сега Мерсия Макдермот живее в Англия и е на 93 години. Все пак, по повод юбилея си, беше удостоена с награда от президентството. Чувам, че пише нова книга на българска тематика.   

На Мерсия можем само да се поклоним и да пожелаем дълголетие!

 

Христо В. ХРИСТОВ–Референта, Правец