nabore.bg

Архивите са живи

Софийски улици: "Московска" възкачва билото на древна Сердика

Константин Иречек: "Цял Помпей е под София!"

 

Снимка на улица "Московска" от 1912 г.


Улица "Московска" е нагледен пример за едно решение на общината от 1881 г. в града да се строят само "хубави" къщи.

Спорът между консерватори и либерали за държавната уредба се е пренесъл и в градоустройството. Консерваторите са за обособяване на елитен квартал, либералите настояват за център, достъпен за всички граждани. Възприет е компромисен подход.

Централната част на столицата

 

Четири години след обявяването й за столица (1879 г.) София е разделена на две зони - по "Московска", която попада в първата, задължително трябвало да се строят двуетажни къщи.

Теренът в посока "Цар Освободител" бил зает от турски гробища. Преди тях имало римски - за по-обикновени римскси граждани. Когато видял какво вадят от земята изкопчиите, Константин Иречек възкликнал: "Цял Помпей е под София!".

"Московска" е запазила доста от облика на някогашна София. Променена е повече в началото, където след бомбардировките на разчистената площ е издигната каменната грамада на ЦК на БКП (1954 г.), в наше време национализирана от Народното събрание.

Столичната община

 

През 80-те години жилищният блок на ъгъла с ул. "Малко Търново" бе отчужден заедно с известния бар "Луна" за нуждите на ЦК и бе прокарана "топлата връзка" със съседната сграда, заемана от Държавна сигурност, а сега от Държавна агенция „Архиви”. 

В резултат на няколко подобни преустройства днес "Московска" съчетава виенския барок - Банка ДСК-централно управление и „социалистическия реализъм” с няколко жилищни блока в началото на пл. "Ал. Невски". Табелките на входовете издават познати фамилии от партийната номенклатура и цвета на тогавашната интелигенция. Тук е живял народният артист Константин Кисимов (1897-1965 г.), и досега споменаван за ролята на Странджта в „Хъшове” на Иван Вазов.

Актьорът Константин Кисимов

 

"Историческият" априлски пленум на ЦК на БКП през 1956 г. е проведен в сградата на Столичната община. За четвърт век напред в политиката е въведен оригинален постулат: Права е всяка линия, успоредна на априлската! Иначе казано др. Тодор Живков укрепи властта си и за няколко години разгони обкръжението на предишния вожд Вълко Червенков. Отляво на главния вход личат следите от паметната плоча, свалена след преврата на 10 ноември 1989 г.

Константин Кисимов имаше много театрални роли

 

Паметна плоча би трябвало да има на Института по социология, в чието мазе бе основан дисидентският Клуб за гласност и преустройство (7 декември 1989 г.), прераснал в СДС. Следват Институт по балканистика с център по тракология и Фармацевтичния факултет на Медицинския университет,

Накрая срещу паметника на Левски е първата Университетска ботаническа градина, открита през 1892 г., в която на 24 май 1885 г. по случай 1000-годишнината от смъртта на Методий тържествено е засаден дъб. Общо 12 дръвчета били тържествено осветени в присъствието на княз Александър Батемберг.

Оттук може да се влезе в сградата на Факултета по журналистика на Софийския университет.

 

Румян СЛАВОВ

Илюстрации от Фейсбук