nabore.bg

България

Софиянци са дълголетници, най-малко живеят във Врачанско

Човек, който се доверява на земята и разчита на нея, лесно не умира, казва столетница от Родопите

 

Средната продължителност на живота на българина е 74 години, сочат данни на Националния статистически институт. Установено е, че най-кратко живеят жителите на област Враца - 71 години, а най-дълго - в столицата - 76-18 години. В планинските райони живеят между 200 и 300 столетници на 1 млн. жители, докато в равнините дълголетниците са 50-70 души на 1 млн. жители. Изследователите твърдят, че жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на България, но най-голяма е разликата между двата пола в областите Сливен и Кюстендил (7 години и 9 месеца) а най-малка - в област Кърджали (7 години и 7 месеца).

Родопите си остават района с най-много дълголетници и столетници, при това активни и в добро здраве, които се грижат сами за себе си и дори за внуци и правнуци. Това е районът с най-ниска заболяваемост от рак, диабет, сърдечно-съдови проблеми, неврастении и остеопороза. Изследване на българо-швейцарски екип  от учени даде още едно потвърждение, че млякото на Родопите е храна на дълголетници. Изследването установява от 4 до 10 пъти по голямо съдържание на спрегната линолова киселина в овче мляко от стада, отглеждани над 1200 метра надморска височин. Линоловата киселина се нарича "добрата" мазнина и според доц. Оджакова директор на Опитната станция по животновъдство и земеделие в Смолян,в научната литература се описва противотуморното й действие при три вида рак.
Факторът, който удължава живота в тези райони е и чистият въздух и планинската вода. Сред дълголетниците няма пълни хора, впечатляващи са с тонус и положително отношение към живота и природата, както и стабилни партньорски взаимоотношения. Такава е 104-годишната баба Матена от село Ламбух, Ивайловградско, която сама си произвежда зеленчуците и се спасява от болестите с труд. “Човек, който се доверява на земята и разчита на нея, лесно не умира”, казва столетницата. Освен че отглежда зеленчуци, бабата знае как се прави лековито вино от шипки и не пропуска да разказва хубави спомени от детството си.

Село Мраченик, община Карлово се слави с най-много дълголетници у нас. Споделят, че ядат само продукти от собствените си градини - фасул, картофи, домати и по-рядко животинска храна.

 

Наборе.бг