Свят широк
- search
- Всички
Пак чудеса: Скоро на пазара месо от епруветка
С новия хранителен продукт ще се избегнат трихинелозата, бактериалните и гъбичните заболявания
Още тази година лабораторно ''отглеждано'' месо ,може да влезе в менюто на американските ресторанти. Допреди няколко години това беше фантастика, но днес е реалност.Счита се ,че към 2050 г. над два милиарда земни жители ,ще консумират месо отглеждано в лабораторни условия. Синтетично или култивирано месо е протеинова храна,получена в процес на ''ин витро'' размножавани животински ембрионални стволови клетки.Те се извличат от тъканите на пилета ,свине ,едър рогат добитък и се размножават в контролирана среда.Лабораторно отглежданото месо в действителност е продукт от животински произход.Стволовите клетки се трансформират в клетките на основните тъкани,след което месото се отглежда в специална среда.Тя е създадена за да се осигури необходимото хранене за развитието и репродукцията на самите клетки и така да се стигне до крайния продукт - месото .
Какви облаги се очакват от изкуственото месо за човечеството? Според оценките синтетичното месо би понижило с около 90 на сто емисиите на парниковите газове в атмосферата в сравнение с традиционното производство на месо.За отлеждането в лаораторни условия месо, ще са необходими 95 на сто по-малко земеделски площи. От етична гледна точка ще се спре клането на 50 милиарда пилета -бройлери, 1,5 милиарда броя свине, 1,5 милиарда броя овце и на 300 милиона крави всяка година. Това месо не подлежи на въздействието на антибиотици,пестициди, фунгициди и до проблемите до които водят те .
От здравословна гледна точка, ще се елиминират заболявания по човека, кото се разпространяват с консумацията на традиционно отгледано месо: трихинелоза, приони, вируси ,бактериални и гъбични заболявания.За някой мозъчни заболявания причинени от приони , няма все още лечение . Установено е ,че до 50 на сто от здравите говеда са носители на Ешерихия коли- 0157 ,серотип на бактериалната Ешерихия коли , устойчива на човешката стомашна киселина .Този серотип произвежда шига токсин,който може да причини бъбречна недостатъчност,шок и смърт.Бактерията Листерия е почвен организъм,който може да се размножи върху пържолите в хладилника, а след това да зарази кръвообръщението и мозъка на човек, да премине през плацентата,което да доведе до спонтанен аборт и смърт на плода .Традиционно отглежданото говеждо месо,може да е заразено и с токсоплазмоза,протозоен паразит водещ до зооантропонозното заболяване токсоплазмоза.Тази болест поразява мозъка,ретината,сърдечния мускул,уврежда плода и води до аборт.Висок е рискът и от заяразяване сьс Салмонела ,с паразити , кръгли червей и говежда тения .Всичко тези опасни заболявания се елиминират с предлаганото лабораторно месо .
Със сигурност ще са необходими допълнителни изследвания,преди синтетичното месо да се предложи на пазара.
В момента в САЩ се строят 10 нови биореактори, всеки с капацитет 250 000 литра и височина на четириетажна сграда. В края на 2030 г.производството на месо ще достигне 14 000 тона месо годишно. Подобни реактори има и в Израел..
Какъв ще бъде вкусът на изкуственото месо? Привържениците на изкуственото месо твърдят, че то може да осигури същият вкус и усещането както конвенциалното месо , но с много по-малко въздействие върху околната среда. Реалната картина в момента е ,че около 80 кг. е годишната консумация на месо от всеки гражданин на Европейския съюз.А около 70 на сто от земеделските площи в света са определени за нуждите на животновъдството.
Така или иначе технологиите навлизат в ежедневието на човечеството, а основната цел за създаването на т.н. месо в епруветка е запазването на климата , като се съхрани озоновият слой на планетата , уязвим от големият брой отглеждани животни и свързаните с това отглеждане отделяне на парникови газове .
Д-р Мирослав ЛАЗАРОВ, ветеринарен лекар