nabore.bg

Свят широк

Пак чудеса: Скоро на пазара месо от епруветка

С новия хранителен продукт ще се избегнат трихинелозата, бактериалните и гъбичните заболявания

 

Още тази година лабораторно ''отглеждано'' месо ,може да влезе в менюто на американските ресторанти. Допреди няколко  години това беше  фантастика, но днес е реалност.Счита се ,че към  2050 г. над  два милиарда земни жители ,ще консумират  месо отглеждано в лабораторни  условия. Синтетично или  култивирано месо е протеинова храна,получена в процес на ''ин витро'' размножавани  животински  ембрионални стволови клетки.Те се извличат от тъканите на пилета ,свине ,едър рогат  добитък и се размножават в контролирана среда.Лабораторно отглежданото месо  в действителност е продукт от животински произход.Стволовите клетки  се трансформират в клетките на основните тъкани,след което месото се отглежда в специална среда.Тя е създадена за да се  осигури  необходимото  хранене за развитието и  репродукцията на самите клетки и така да се стигне до крайния  продукт - месото .

    Какви облаги се очакват от изкуственото месо за човечеството? Според оценките синтетичното месо би понижило с около 90 на сто  емисиите на парниковите газове в  атмосферата  в сравнение с традиционното производство на месо.За отлеждането в лаораторни условия месо,  ще са необходими 95 на сто по-малко земеделски площи. От етична гледна точка ще се спре клането на  50 милиарда пилета -бройлери, 1,5  милиарда броя свине, 1,5 милиарда броя  овце и на 300 милиона крави  всяка година. Това месо не подлежи на въздействието на антибиотици,пестициди, фунгициди и до проблемите до които водят те .

    От здравословна гледна точка, ще се елиминират заболявания по човека, кото се разпространяват с  консумацията на традиционно отгледано месо: трихинелоза, приони, вируси ,бактериални и гъбични заболявания.За някой мозъчни заболявания причинени  от приони , няма все още лечение . Установено е  ,че до  50 на сто от здравите говеда са носители на  Ешерихия коли- 0157 ,серотип на  бактериалната   Ешерихия коли , устойчива на човешката стомашна  киселина .Този серотип произвежда  шига токсин,който  може да  причини бъбречна недостатъчност,шок и смърт.Бактерията Листерия е почвен организъм,който може да  се размножи  върху пържолите в хладилника, а след това  да зарази кръвообръщението и мозъка на   човек, да премине  през плацентата,което да доведе до спонтанен аборт и смърт на плода .Традиционно отглежданото говеждо месо,може да  е заразено и с токсоплазмоза,протозоен паразит водещ до зооантропонозното заболяване  токсоплазмоза.Тази болест поразява мозъка,ретината,сърдечния мускул,уврежда плода и води до аборт.Висок е рискът и от заяразяване сьс Салмонела ,с паразити ,  кръгли червей и  говежда тения .Всичко  тези опасни заболявания   се елиминират   с  предлаганото   лабораторно месо .

    Със сигурност ще са необходими  допълнителни изследвания,преди синтетичното месо да се  предложи на пазара.

    В момента в САЩ  се строят  10  нови биореактори, всеки с капацитет  250 000 литра  и височина на   четириетажна сграда. В края на   2030  г.производството на месо  ще  достигне 14 000 тона месо  годишно. Подобни реактори има и в Израел..

    Какъв ще бъде вкусът на  изкуственото месо?  Привържениците на изкуственото месо твърдят, че то може да осигури  същият вкус и усещането както конвенциалното месо  , но с  много по-малко въздействие  върху околната среда. Реалната  картина  в момента  е ,че около 80  кг. е годишната  консумация на месо  от всеки  гражданин на  Европейския съюз.А около 70 на сто от   земеделските площи в света са определени за нуждите на животновъдството.

    Така или иначе  технологиите навлизат  в ежедневието на  човечеството, а основната  цел  за  създаването на  т.н.  месо в епруветка  е  запазването на  климата , като се  съхрани  озоновият слой на планетата , уязвим  от големият брой отглеждани животни и свързаните  с това  отглеждане  отделяне на  парникови газове .

 

 Д-р Мирослав ЛАЗАРОВ, ветеринарен лекар