nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Доайенът на спортната журналистика Силвестър Милчев навърши 90

Той е автор и на 13 футболни книги

 

90-годишният Силвестър Милчев с една от своите книги

 

Доайенът на българската спортна журналистика и изследовател на българската футболна история Силвестър Милчев навърши 90 години. Милчев е автор на 13 книги за миналото на българския футбол, включително фундаменталните изследвания "Футболната романтика на България" в три части, "По хребета на българския футбол" в три части, "Български футболни корени", "Отломки от стари времена", историята на Локомотив (София), историята на ЦСКА, биографии на 15-кратния шампион на България с ЦСКА Манол Манолов и на Георги Пачеджиев-Чугуна. В изследванията му има изключително много подробности за държавните първенства на България, за турнира за Купата на страната, известни и неизвестни мачове на националния отбор. А също така и много разговори с участници в пионерските години на българския футбол, някои от които вече не са сред живите.

"Започнах да пиша книги за историята на българския футбол, след като останах безработен. И не исках да късам връзката си с професията", разказва пред БТА доайенът на спортната журналистика. За съжаление, моите книги едва ли се четат. Но това не е изненада. Та хората не четат дори Иван Вазов."

Журналистът-ветеран се гордее и с факта, че е открил учредителния протокол на Локомотив (София) – неговият любим отбор. И "червено-черните" са единственият софийски клуб от сега съществуващите, който разполага с този документ. Милчев признава, че въпреки своите 90 години не спира да гледа мачове по телевизията – и български, и международни, макар и почти да не излиза от дома си. И все още има много факти, история, снимки и статии, които не са видели бял свят, а могат да открият неизвестни моменти от историята на българския футбол.

Силвестър Милчев (в средата) по време на участие в пресконференция в пресклуба на стадион "Васил Левски"

 

"Няма да давам акъл на младите спортни журналисти. Но имам един съвет, една препоръка, ако искат да я чуят. Учете хората на български език, няма нужда от толкова чуждици в речта. Една чуждица в коментара ти не те прави по-интересен, допълва Милчев, който в кариерата си е работил във вестниците "Работническо дело", "Спорт" и "Българска армия".

Започва като репортер от отдел "Вътрешна информация" и в отдел "Спорт" на "Работническо дело", на които после е завеждащ отдел. След това и зам. главен редактор на официоза.

Честит юбилей Силви, желаем ти много здраве, още дълги слънчеви дни, радост и щастие в семейството! Да вдигнем наздравица, дай боже всички са стигнем твоите години и да се радваме на хубави дни!

 

www.nabore.bg