nabore.bg

Лични драми

Силистра: Еньовден в дунавския парк

На Еньовден – денят на билките, паркът на Силистра до Дунава се напълни с много хора, възрастни и деца. Сутринта рано членовете на читалищата от Силистренската община браха билки - те бяха за чай, лекарства, мерак и др., - стана голям Еньовски базар. Разположиха се сергиите на читалището  „Доростол” - групите „Добруджа” и „Златен клас”, и читалищата от Българка, Срацимир, Смилец, Иширково, Ламбриново, Бабук, Ветрен, Сребърна, Айдемир. Всички щандове имаха билков чай, пити, сладка и други лакомства. Билките се продаваха, имаше касички за благотворителност. Имаше растения за диабет, кръвно, задух, сърце и др. болести. Празника откри зам. кмета по хуманитарни дейности Стилиян Стойчев. Водещ на празника би журналистът Йордан Георгиев. Празникът бе организиран от община Силистра с партньорството на библиотеката „Партений Павлович” и читалищата от общината под надслов „С билки и песни за Еньоден”.

Снимки БТА

 

В концертната програма участваха читалищата „Пробуда”-Калипетрово, „Димитър Благоев”-Ветрен и „Дочо Михайлов”- Бабук. Участваха музикалната школа „Звездица” от Калипетрово с ръководител Валентин Сарафов и детска фолклорна група от Силистра с ръководител Йорданка Димова. Голямо участие взе библиотекарят Ирена Владимирова с подробности за билките и хуморески. Участие взе и Земеделска гимназия „Добруджа” със специален щанд за билки. Библиотеката „Партений Павлович” се представи с щанд за книги за билките и билколечението.

  Аз пишещата, набрах мента и направих 30 китки, които раздадох на приятели и познати. От много години този празник се провежда в Силистра. Всички останаха много доволни от празника и си отидоха по домовете с лечебни билки. Адмирации към организаторите!

                                    

                                        Йорданка ЖЕКОВА, Силистра