nabore.bg

Архивите са живи

Престъпления от вчера: Шефът на порт Русе застрелян в гараж

Смъртта на Васил Митев е първото убийство след 1989 г. на важен държавен чиновник

 

Директор на българско пристанище е ветровита и опасна за живота длъжност. Доказва го убийството на ексшефа на порт Русе Васил Митев, извършено преди 15 години.

На 16 януари 1996 г. той тръгнал от къщи за работа, но така и не пристигнал в кабинета си. Озадачена, секретарката му започнала да звъни в дома му - по онова време дори шефовете все още нямаха GSM- и. Домашните му го открили мъртъв в гаража, с ключове в ръка до личния автомобил.

Върху тялото на Митев е открита огнестрелна рана, която се приема

 

като „вероятната причина” за неговата смърт.

 

Колеги и близки на шефа на русенското пристанище знаели, че му предстояла командировка до столицата по важни държавни дела. През лятото на 1995 г. избухва спор за фериботните комплекси Русе-Гюргево и тогава Митев бил обвинен от частните превозвачи на Ро-Ро терминала, че толерира румънската фирма "Мука". Според действащ по това време договор между пристанищните власти на Русе и румънската фирма, тировете се превозвали през река Дунав с кораби на "Мука". Печалбата на румънците била повече от добра. Близки на Васил Митев твърдят, че той не само не е давал предимство на северните ни съседи, но и водел открита война с собственика Брумарел Мука в защита на българските икономически интереси.

 

Ето защо румънецът поръчал убийството

 

на ръководителя на русенското пристанище.

Дни след като беше намерен трупът на пристанищния шеф, смъртта му бе свързана с планираната за същия ден важна среща на Митев с директора на жп район-Русе Георги Костов. Темата на разговора между двамата щяла да бъде новата тарифа за превоз на товари по железница от порт Русе до Варна. Целта била да се направи конкурентен трафикът по канала Рейн-Майн-Дунав през Русе за Варна, а не през румънския канал Черна вода-Констанца.

Според друга версия убийството на Васил Митев е дело на руски наемници. По време на разследването следователите арестуват в Русе Артур Торосян. Той е задържан заедно с други четирима арменци и сириеца Бен Амор. Срещу Торосян е повдигнато обвинение за убийство. Делото влиза в регистрите през 2001 г. и го открива Окръжната следствена служба–Русе. Там

 

арменецът е обвинен за разстрела

 

на бившия директор на русенското пристанище Васил Митев.  В хова на съдебното дирене обаче срещу Торосян не са събрани и представени достатъчно доказателства, за да бъде обвинен за смъртта на директора.

Убийството на шефа на русенското пристанище фактически беше първото у нас след 1989 г. на важен държавен чиновник. То разкри борбата между икономическите групировки при кабинета "Виденов", жертва на която 10 месеца по-късно падна и експремиерът Андрей Луканов.

 

Д-р Боян ЗАХОВ


Трупът на Митев бил открит в гаража до автомобила му.

Трупът на Митев бил открит в гаража до автомобила му.

Прокурорът Люлин Матев бе обвинител по делото за убийството.

Прокурорът Люлин Матев бе обвинител по делото за убийството.

В пристанище Русе се сблъсквали различни бизнес интереси.

В пристанище Русе се сблъсквали различни бизнес интереси.