nabore.bg

Лични драми

Селски лакардии от Силистренско: Имало едно време


Що не го кръстихте на мене?

 

В село Главан, Силистренско живеели дядо Петър и баба Мома. Имали двама сина. Първият кръстил дъщеря си на името на бабата, а вторият син, който бил учител и сложил на сина си името Сергей.

Дядо Петър недоволствал и не харесвал, че внукът му носи това име. Веднъж на пейката в махалата се събрали дядовци със внуците си. По едно време малкият Сергей паднал на земята и казали на дядо му да отиде да го вдигне, а той спокойно отговорил - нека дядо му Сергей да го вдигне.

Това е останало нарицателно в село Главан, и днес старите хора го разправят.

 

Търкаляне за името на внука

 

На бай Иван от село Попина, Силистренско му се родил дългоочакван внук и го кръстили на неговото име. Приятелите на бай Иван, които той поканил в селската кръчма да почерпи за радостното събитие, го попитали на шега дали може от радост да се потъркаля по земята. Без да му мисли бай Иван се легнал на пода на кръчмата и се затъркалял сред общия смях.

На другата година на дядото се родил внук от малката дъщеря и го кръстили на името на свекъра й. Приятелите на бай Иван го попитали - а сега ща се търкаляшли по земята за втория внук!?

Бай Иван мъдро отговорил:

- Сега да се търкаля другият дядо!

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра