nabore.bg

Свят широк

С каяк по Дунав: От Инголщат до нулевия километър

На 29 май 2019 година, сряда, от 18:00 часа в зала „Надежда” на Столична библиотека (площад „Славейков”) доцент д-р Людмил Георгиев ще представи снимки и видеоматериали и ще сподели свои впечатления и преживявания от участието си в международната туристическа регата ТИД.

Ще бъде излъчен кратък филм за сръбската част на реката и представяне на забележителностите по Дунав от географския извор до устието му.

Международната туристическа регата по река Дунав, ТИД (на немски: Tour International Danubien, TID), е гребен поход (наричан също регата) по река Дунав, е най-дългият в света от този род. Провежда се ежегодно от далечната 1956 г. насам. Организира се от членска организация, която извършва дейността си под егидата на кану-каяк или туристическите асоциации на участващите страни. Походът представлява 2,5-месечно пътешествие с багаж в лодката.

Сегашният маршрут започва винаги (от 1969 г. насам) в края на юни от Инголщат, Германия. Преминава през останалите страни организаторки – Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния, и след 2516 km приключва в средата на септември в Сфънту Георге (Румъния), на Черно море. В някои години в отделни етапи се е пътувало и по Горния Дунав – от Донауешинген до Инголщат.

От 54-тия поред „TID 2009“ Румъния официално се присъединява към организацията TID, а през 2012 г. същото прави и Хърватия.

Броят на участниците варира от година на година, както и в отделните етапи, но винаги е трицифрено число. Целта на събитието още от първия поход е взаимното разбирателство, приемане на живота и културата в другите страни, независимо от съществуващите политически, философски, религиозни или етнически различия. Това трябва по-специално да насърчи сприятеляването и да засили солидарността сред любителите на водните спортове и хората от различните дунавски страни.

Най-висшият орган, конференцията на ТИД, определя графика, условия за участие, необходимите мероприятия, като на нея се обсъждат и предложения за промени в основните правила на провеждането. Освен това, на конференцията се решава и представянето на участници за наградите на ТИД. Официалният език на ТИД е немски (писма, кореспонденция, протоколи и др.) Участниците могат, след предварително уведомяване, да се включат в регатата от и да го завършват на всеки от планираните къмпинги. Всеки може свободно да планира графика си в ежедневните етапи. Всекидневните маршрути (преходи) са между 20 и 60 km, независимо от климатичните условия (горещина, дъжд, буря). В случай на здравословни проблеми се препоръчва отказ от участие. Добре съставено, цялостно и висококачествено оборудване е основно изискване за участие в регатата.

Входът на вечерта в Градската библиотека е свободен за всички.

Заповядайте!

 

www.nabore.bg