nabore.bg

България

Центърът за настаняване на възрастни хора от семеен тип „Резиденция Липник“ започва референдум

За или против живота в общност“ е въпросът, който отправят към нацията създателите на първата общност за възрастни хора в България

 

Центърът за настаняване на възрастни хора от семеен тип „Резиденция Липник“ в Русе, който отвори врати през юни, като първата по рода си общност за активно съжителство на хора от третата възраст под надслов „Да заживеем заедно“, организира национален референдум. В него, създателите на общността, се допитват до мнението на българите, относно живота на възрастната част от населението ни – както този на самите хора в „златна“ възраст, така и на възрастните родители, баби, дядовци и роднини на по-младото поколение.

„За или против живота в общество, съставено от хора в сродна възраст, с близки интереси и желания?“, питат на интернет сайта си създателите на общността.

„Старчески дом“, „хоспис“, „дом за стари хора“. Все наименования, които навяват негативни асоциации и в млади, и в стари. Тъжната истина е, че старостта върви ръка за ръка с доста ограничения, с които възрастните хора се затрудняват да се справят сами.

 

Но, добрата новина е, че тази истина въобще не бива да е тъжна!

 

„Това, че сме остарели, означава, че не сме умрели млади.“, гласи мъдра мисъл. Старостта е част от живота, неизменна част и тези, които имат късмета да се радват на дълъг живот, заслужават спокойствие и качествена грижа.

Затова, хората, които стоят зад тази първа по рода си общност за активно съжителство на възрастни хора, питат България - „За или против живота в общество?“, за да поставят на фокус новата за страната ни практика по създаването на домове, които да дадат възможност на обитателите си да изживеят достойно старините си.

                          

Спокойствието, което нашите родители заслужават!

 

“Резиденция Липник” в Русе, показва новото и истинско лице на домове за възрастни хора в България такива, каквито трябва да бъдат. „Да заживеем заедно“ е общност, в която хората могат да изживеят старините си активно и с усмивка, обединява в себе си идеята за дом и домашен уют, но и формира социална общност. В „Резиденция Липник“ всички членове активно участват в живота и определят ежедневието си - заедно съставят графика с активности, гласуват и планират екскурзии, посещения на изложби, театри. Заедно организират турнири по шах, табла, карти, плануват вечери на художествената самодейност – стари градски песни, вечер на валса.

Членовете на общността

 

заедно избират и одобряват всички желаещи да заживеят при тях.

 

Всеки приет става пълноправен член и участва наравно с всички във вземането на решения, може да предлага промени и допълнения във вече одобрените правила. Гласуването е на принципа на обикновено мнозинство. За всяко тримесечие се избира управителен съвет от трима или повече членове, които свикват ежемесечни и ежеседмични събрания, на които обсъждат и подлагат на гласуване активностите.

 

А защо да не живеем заедно?

 

Вижте повече за общността и гласувайте по съвест на адрес: http://residencia.bg/