nabore.bg

Тежката дума

Фронтално: Разваленият телефон в „Арена Меглена”

По-лошо от развален телефон бяха събитията тези дни около така наречения учителски „цирк” или събор в зала „Арена армеец”... Нали чухте ръкоплясканията, които съпроводиха цинизма и подигравката с българските педагози, дванадесет хиляди от които бяха в най-голямата зала... Както правят примерно Бойко Борисов и Цветан Цветанов с партията си... И Меглена Кунева  го направи... Защо например и залата да не се казва вече „Арена Меглена Армеец”!?

   Нейният форум спокойно може да мине и по параграфа „Една жена  каза...” Така прозвучаха обещанията й, съпроводени от искрени ръкопляскания на няколко пъти...

„Ще работим за 10% увеличение на учителските заплати!”. Ръкопляскания.

„Министър Горанов е обещал образованието да е приоритет”... Ръкопляскания...

„Ще даваме десет и половина заплати при пенсиониране на учителите!„ Отново безспирни ръкопляскания... И нито едно от посланията бяха съгласувани, където  трябва... Слухове и приказки от рода на „Една жена каза...”

    А веднага след това не закъсняха и опроверженията... Министерството на финансите отрече да има такава договорка или поне такива разговори... А премиерът изчисли, че са необходими поне 250 милиона лева и ако Кунева ги има, да ги дава... Той ги няма засега.

   Каква стана тя? Игра на развален телефон ли играе Министерският съвет? Преди време почти по същите причини се оттегли през сълзи вицепремиерът Калфин... И неговата пенсионна реформа остана на точката на замръзването... Сега наред е Куневата промяна.

Само колко учители определиха като ненужен, като циничен този събор! Колко педагози бяха измамени от поредния искрен фалшив тон в препълнената зала!

    Шоуто трябва да продължи... Това го доказаха и сатириците, и комиците Мария Игнатова, Димитър Рачков и „Легендите”, които трябваше да забавляват присъстващите... А казват дори, че половин милион са хвръкнали само за този събор!

За имиджа на президента Плевнелиев, за имиджа на вицепремиера и министъра на образованието Кунева, на заместник председателя на Политическа партия „Герб”, кметицата Фандъкова.

    Имали бол пари, дали... За заплати и пенсии ще чакат като му дойде времето... Докато се поправи разваленият телефон в правителството... И престанат министрите и премиерът да научават важни новини от медиите... И ако Господ даде. Не му споменавам името пожарникарско. Но изглежда пак той отново ще е спасителят и в този пореден политически и правителствен пожар! А дотогава ще продължим да пригласяме на химна на славянските първоучители в кавъра на текста на Стоян Михайловски: ”С „неграмотността” таз сила нова света да обновим”... Става дума и за политическата неграмотност на министри и други „важни” политици в страната...

 

Лозан ТАКЕВ