nabore.bg

Интервю

Проф. д-р Никола Александров: Ние първи създадохме космическа оранжерия

  • Пробиотиците предотвратяват рака на дебелото черво
  • Открихме полезни бацили и в българските изворни води

 

Проф. д-р Александров е доктор на медицинските науки и е създател на съвременните български пробиотици на основата на прочулия се по цял свят наш “добър бацил” - лактобацилус булгарикус. Генерал-майор от запаса, бивш ръководител на Катедрата по токсикология и алергология на Военномедицинската академия. В момента българският учен продължава да работи върху създаването на нови продукти на базата на пробиотици.

Още Херодот казва че траките притежават храна - дар от боговете и че тази храна е киселото мляко. Те са открили, създали и започнали да поризвеждат на територията на стара България - млечно-киселите продукти, казва пред “Златна възраст” проф. Никола Александров. Обяснава, че думата йогурт е с тракийски произход и означава мляко, носещо здраве. Неслучайно японците, когато видят българи се обръщат с израза - “мисис и мистър Йогурт”.

- Проф. Александров, вие сте един от създателите на космическата храна, на основата на пробиотици, защо именно на нас бе възложено да се разработят космически храни?

- През 1980 г. ми беше възложено по задание на нашето правителство, да се разработят космически храни за Съветския съюз. Тогава бяха създадени първите пробиотици и пробиотични функционални храни, използваха ги във военновъздушните сили. Даваха се на пилотите за повишаване на техните възможности. Бе възложено на нас неслучайно, понеже страната ни има традиции в тази насока. На основата на лактобацилус булгарикус са разработвани храни още през 1905 г. Това е единствената млечно-кисела бактерия, с име на държава и нация. България първа създаде космически оранжерии. Страната ни е третата държава изпратила храни в Космоса след САЩ и СССР съюз и първа по създаване на космически оранжерии. Благодарение на нас астронавти похапват любимата си храна в открития космос и благославят българския научен гений. Освен първик в космоса, Юрий Гагарин е и първият ял космическа храна. Менюто му е било пакетирано в малки тубички като например за обяд – течна паста и шоколадов сос. През 1965 г. методите са подобряват и астронавтите вече се радват на скариди, сандвичи, телешко. Днес разполагат с добре изолирани фризери и могат да ядат всичко, което се предлага и на Земята.

- Какво представляват пробиотиците?

- Това са бактерии, които действат благоприятно на организма ни. Във всеки от нас живеят около 1500 вида микроорганизми, с които ние съжителстваме. Най-голямо количество микроби има в дебелото черво и във влагалището при жените.  Делят се на три групи – лоши, които причиняват заболявания, добри микроорганизми – това са пробиотиците, които ни пазят от заболявания (такъв е лактобацилус булгарикус) и третият вид са най-много – около 1100 и за тях не знаем почти нищо. Когато приемаме полезни бактерии (пробиотици), те колонизират чревната лигавица и започват да произвеждат жизнено важни биопродукти. От чревна екосистема зависи нашия живот – тук се разграждат и създават различните микроелементи, минерали и химически вещества. И ако променим тази чревна бактериална флора ние боледуваме, а ако я съхраним каквато е – сме здрави. Те спомагат за усвояване на редица микроелементи - калий, калций, натрий, желязо. Едно от преимущуствата е че в тези продукти се съдържат достатъчно витамин Д, който не само отговаря за натрупването на калция в костите. Той набавя енергия в организма. Без него не можем да живеем. Набавяме си го още, когато се храним с морска риба и когато се излагаме на слънце.

- Казвате че заради лактобацилус булгарикус в началото на XX век България е била на първо място в света по брой на столетници, защо е толкова полезен?

- Той е най-мощен от всички пробиотици. Отделя D (-) изомер на млечната киселина, с която са свързани пртивотуморните, лъчезащитни и антиоксидантни свойства на тези лактобацили. В началото на XX век проф. Мечников установява че в България има най-малко болни хора и най-много столетници на глава от населението. Тогава сме имали 4 столетника на 1000 души и това се е дължало на всекидневната консумация на кисело мляко и други храни с млечно-кисели бактерии. Това нещо е непостигнато от никоя държава в света до момента.

- Освен чрез добавки, откъде можем да си набавям лактобацилус булгарикус в естествен вид?

- Освен в подквасеното кисело мляко и млечни продукти, го има и в някои билки. Японски и български учени го изолираха в някои растения като дрян и кисел трън.

- Кои са факторите, които нарушават бактериалната ни екосистема?

-Когато нарушим диетата си и се храним с вредни храни пълни с оцветители и консерванти или ако сме приемали антибиотици, в дебелото черво и във влагалището при жените възниква дисбактериоза. Започват да преобладават вредните микроорганизми, които отделят токсични вещества и причиняват раковите заболявания, атеросклерозата и всички болести, които ви идват наум. Установено е, че голяма част от психическите заболявания – включително и шизофренията се развиват тогава в човека, когато той страда от дисбактероза в дебелото черво и тогава не могат да се усвояват тези микроелементи и тогава настъпват проблеми в психическата дейност на човека.

- Как да разпознаем оригиналното българско кисело мляко?

- Съветвам да четете етикетите и избирайте тези, които имат минималто количество Е-та.  Ние често сме склонни да дадем повече пари, за някоя дреха или скъпа кола, която е просто една ламарина, вместо да си купим по-качествена храна.

- Казвате, че антибиотиците също пречи на равновесието в организма ни?

- Нарушаваме бактериалната екосистема и когато приемаме кортикостероиди,  противозачатъчни, кофеин, консервирани и мазни храни, заради високите нива на стрес. Приемът на антибиотици също. Те ни разболяват от рак. Когато пием антибиотик, той унищожава всички микроорганизми у нас, както болестотворните, така и полезните и неутралните. Пробиотиците пък възстановяват нормалното равновесие в организма и му създават възможност той да оздравее, като потискат развитието на вредните микроорганизми. Стимулират имунната система, подпомагат храносмилането и потискат гнилостните процеси в стомаха и червата. С тях се възстановяваме по-лесно след грип. Намаляват риска от алергии, понижават холестерола в кръвта, намаляват риска от тумори на пикочния мехур и дебелото черво. Предотвратяват и лекуват диария, стимулират абсорбацията на млечна захар, при хора, които не могат да я усвояват.

- Преди 5 години открихте, че лактобацилус има в нашите изворни води?

- От 200 извора в България съм намерил в два, но не разкриваме кои са, за да не ги замърсят. Единият се намира в Стара планина, а другият е в Родопите. Интересното е, че и двата са близо до стари тракийски светилища, а покрай тях сега има манастири. Известни са като лечебни извори. Действат добре на стомашно-чревния тракт и унищожават ешерихия коли – основният виновник за инфекциите, особено за тези на пикочните пътища. Лактобацилите, които живеят във водата дават възможност за едно постоянно култивиране и обновяване на млечнокиселите бактерий. Казват, че водата в тези извори е жива и когато човек си измие очите усеща облекчение, ако те са възпалени. Основният причинител на възпаление на очите е стрептококус аурелос, а лактобацилус булгарикус директно го унищожава. Неслучайно някога са карали жените да нощуват три вечери там или да пият вода от тези извори. Жената е в основата на семейството. Затова в тракийските светилища в Родопите женският образ е наричан Богинята майка и е издигнат в култ. Ако една жена има здрава влагалищна флора и мъжа й е здрав  -  тя е здрава и децата им са здрави.

  

Драгомира ИВАНОВА

Вестник „Златна възраст”

 


Проф. д-р Никола Александров

Проф. д-р Никола Александров