nabore.bg

България

Призив: Да върнем Пеньо Пенев в учебниците по литература!

В Наборе.бг се получи апел подписан от дейци на словото, с който се иска популяризиране името и творчеството на „поета с ватенката” Пеньо Пенев. Публикуваме текста на призива:

„Ние сме български творци, активисти и граждани обединени от преклонение пред националната памет, отхвърлящи забравата и подмяната на родната култура, възхитени от жизнеутвърждаващия гений и пример на поета Пеньо Пенев.

Призоваваме ви, да се присъедините към „Памет за Пеньо Пенев“. Призоваваме ви, заедно с нас да разпространявате творчеството му, негови снимки, спомени, статии и собствени произведения посветени на незабравимия народен поет.

Като си даваме ясна сметка за съзидателния и човеколюбив дух в поезията на Пеньо Пенев, настояваме и считаме себе си за неделима част от начинания и решения за връщане на поета с ватенката - Пеньо Пенев в учебните програми.

„Не се гаси туй що не гасне!“

Подписали призива:

Борис Борисов – писател

Георги Ангелов – писател, „Литературен свят“

Петър Загорлиев - „Червеният ездач“

Ружа Велчева - писател

Вера Илиева - писател

Дончо Дончев Гърбов - писател

Евгени Колев - журналист

Екатерина Пенчева - писател

Живодар Душков - историк, писател

Кирил Ценев - поет, общественик

проф. Людмила Илиева - преводач

Николина Петкова - общественик

Юрий Сапунджиев – журналист и и др.  

 --------

Бележка: Мнения и текстове по по темата в призива може да се изпращат до сайта Червеният ездач http://revcultbg.blogspot.bg/ или фейсбук страница https://www.facebook.com/RevCult или е-пощата revcult.bg@gmail.com