nabore.bg

Свят широк

При нашенци в Молдова: Ценовчани гостуваха на побратими от Чеболакчия

Делегация от община Ценово гостува на побратимите си от комуната Чеболакчия в Молдова. Визитата се осъществява след сключване на споразумение за сътрудничество между двете общности. Представителите от община Ценово се включиха в тържествените прояви, посветени на Свети Константин и майка му Елена. Храмовият празник се отбелязва по стар стил на 3 юни.

Дружеските отношения между община Ценово и комуна Чеболакчия се зародиха в началото на април. Установяването на контакти стана възможно със съдействието на силистренската фондация „Бъдеще 2008“ с председател Ивайло Ангелов. Община Чеболакчия е разположена в Южна Молдова в непосредствена близост до районния център Кантемир. В трите съставни села на молдовската община – Чеболакчия, Викторовка и Флокоаса, живеят малко повече от 3000 души. Две от селата – Чеболакчия и Викторовка, се населява и от компактна маса от потомствени българи.

Групата от Ценово, предвождана от кмета на общината д-р Петър Петров, бе тържествено посрещната с хляб, сол и чаша червено молдовско вино. Кметът на комуна Чеболакчия Георги Пърчу запозна гостите със структурата на местната администрация. Двамата кметове обсъдиха и възможностите за реализиране на съвмести проекти. Двете администрации ще си сътрудничат в областта на културата, читалищната дейност, образованието, самодейността и спорта.  Ще се обсъдят възможностите за обмяна на опит в областта на земеделието, животновъдството и растениевъдството.

Гостите от България с интерес разгледаха и етнографския музей в Чеболакчия. Любопитен факт е, че експозицията се стопанисва от Наталия Круду. Жената, която вече е на 82 години, е дарила бащината си къща за устройване на експозицията. Представителите от Ценово с насълзени очи горещо аплодираха изпълнителите от ансамбъл „Изворче“. На стотици километри от България самодейците изпълниха песни на български език и играха народни танци. „Надявам се, че сътрудничеството между община Ценово и Комуна Чеболакчие ще бъде наистина ползотворно и ще се радваме на добри резултати. Нека нашите приятелски отношения се извисяват в мирно и спокойно време, нека заедно да градим едно по-добро бъдеще за идващите поколения и с лекота да преодоляваме възникналите предизвикателства“, каза в приветствието си кметът на община Ценово.

Делегацията от Ценово беше приета и от ръководителя на Кантемирския район Павел Куликовски. По време на разговора стана ясно, че много населени места вече са установили и поддържат контакти с България.  Българската група имаше възможност да разгледа една от най-големите винарни в Молдова – „Житана Винари“. Производството е предназначено предимно за износ в страни като Италия, Япония, Швейцария и Мексико. Гимназията в село Стояновка носи името на Иван Вазов. Българският дух на учениците се поддържа с изучаване на обичаи и традиции, с български народни песни и танци. Кметът на селото Иван Барбаров сподели, че повече от 80 на сто от населението се определя като българи. Българската група запали свещичка за здраве в манастира „Циганка“, който е основно реставриран през последните години.

В комуна Чеболакчия вече ще се вее не само българския трикольор, но и знамето на община Ценово, което гостите подариха на своите побратими. Гостите от Ценово многократно се убедиха, че местното население не само е успяло да съхрани, но и разширява и обогатява обичаите и традициите на своите предци, Ценовчани ще запазят за дълго време в сърцата си невероятното гостоприемство на своите побратими, защото и двете общини са сродни души.

  

Марий ПЕЙЧЕВ, с. Чеболакчия, Молдова