nabore.bg

България

Преуспяващият лекар, който се върна от Германия, издържа само 2 месеца в наша болница


доц. Генчев

доц. ГенчевЛекар патриот, който напусна високоплатената си работа в Германия, за да се завърне в България, издържа едва два месеца работа в родна болница. Доцент Марин Генчев, който беше началник на Клиниката по неврохирургия в болница "Света Анна", напуска потресен. Той твърди, че лекари се държат нечовешки с пациенти, оперират без нужда, за да има оборот. Болни са връзвани за леглата, въпреки че са в съзнание след излизане от упойка, разказа пред bTV доц. Генчев.

От болница "Света Анна" казаха, че ще пуснат жалба до Българския лекарски съюз "във връзка с неверните твърдения на доцент Генчев за лошо отношение към пациентите", пише „Стандарт”.

"Лекарите да оперират пациенти, без да е нужно, е един световен феномен", каза докторът. "Това е може би и една от причините защо исках да имам собствена клиника. Просто защото по цял свят движеща сила стават все повече финансовите резултати и все по-малко резултатите, които показваме като лекари. Това е нещо, което на мен ми е пречело и което съм искал да променя и това може би е било основната причина да искам да съм началник на клиника", твърди доцентът.

Според него се случили три неща в болница "Св. Анна", които направили промяната абсолютно невъзможна.

"Първото нещо, което е - бяха ми отнети всички възможности да контролирам назначаването и израстването на персонала. Могат да бъдат назначавани хора без мое знание и одобрение, могат да бъдат повишавани хора в длъжност без мое знание и одобрение и това означава, че аз практически нямам никакъв контрол над персонала.

Второто нещо - бе ми отнето правото да вземам крайното решение за това как един пациент ще се лекува. Като началник клиника вие имате право да кажете, особено в спорни ситуации:"Ние ще направим това". Две седмици преди да напусна, беше назначен ръководител на клиниката, аз бях началник, той беше методичен ръководител на клиниката, и при първото ни общо посещение при пациент бяхме на различно мнение и тогава разбрах, че няма как това да продължи по този начин", казва доцент Генчев. 

Третото нещо, което преляло чашата на търпението му, било нечовешко отношение от страна на лекари към пациенти. Той разказа как е намерил 65-годишна жена с мозъчна операция да лежи в пълно съзнание вързана.

"Тя ме молеше да я отвържа. Опитах се да накарам персонала да я отвърже и те дълго време ми отказваха. Аз водих може би един час битка с тях, докато това се случи.", казва докторът.

По думите му едва ли връзването е било с медицинска цел при пациент с ясно съзнание, който иска да бъде развързан. "В Германия, ако влезете в едно такова отделение, вие не виждате нито един пациент вързан", допълни доцентът.

"Връзването на пациенти очевидно е практика, което мен много ме натоварваше. Стигна се до там, че аз до такава степен се притесних, че престанах да си оперирам пациентите в клиниката, ходих по частни болници да оперирам мои пациенти. Тогава разбрах, че всичко се обезсмисля - как може аз като началник клиника да искам да оперирам пациенти в една частна структура. Звучи като губене на време". 

Лекарят споделя още, че екипът, с който е работил в болница "Св. Анна", е бил страхотен. Според него проблемът е в организацията, няма ред. "Всичко се свежда до това. За парите, които даваме, можем да получим по-добро здравеопазване" коментира доцентът.

Доц. Генчев каза, че ще остане да работи в България, ще развива частната си практика, където вече никой не може да му каже какво ще прави.Източник:  istinibg.com