nabore.bg

Лични драми

Престъпление без наказание

 

3Миналата седмица едно чисто родно събитие мина сякаш незабелязано от медии и публика. 12 000 души в зала "Арена Армеец" аплодираха на крака леденото шоу "Парад на шампионите", организирано под патронажа на спортния министър Красен Кралев и кмета на София Йорданка Фандъкова. В едни други времена, с едни други лица, това щеше да е съвсем нормално. През 2016 г. - с Максим Стависки на леда е провокация към елементарния морал.

Съдебното дело за предизвиканата от Максим Стависки през 2007 г. катастрофа, при която загина младо момче, а 18-годишната Мануела остава в будна кома, е един от най-отвратителните български примери за тоталната безпринципност на съдебната власт, безогледно политическо лобиране и натиск и омаскаряване на жертвите чрез медиите.

По времето на катастрофата носителят на орден "Стара планина" Максим Стависки е лице на кампания на bTV за безопасно каране: „Ако си пил, слез - искам да стигна жив".

За убийство на пътя в пияно състояние този човек получи условна присъда, твърди се, с мощната намеса на "президента" Първанов.

Докато течаха делата, бащата на парализираното дете беше брутално преследван и омаскаряван от медиите ("разследването" на Миролюба Бенатова, тогава в bTV), за да се обработва общественото мнение, че някак си, Стависки не е чак толкова лош, на фона на бащата, който пропива и проиграва парите за лечение на дъщеря си.

През 2009-а след неколкократно връщане за доразглеждане Върховният касационен съд заменя ефективната присъда на Максим Стависки с условна присъда от 2 години и 6 месеца, с 5 години изпитателен срок.

Междувременно, руският герой беше пратен в Москва, докато се позабравят работите, и пак там - хващан да кара кола, въпреки забраната.

И ето че преди няколко дни дванадесет хиляди българи го аплодираха радостно на "ледено шоу", което идва да покаже, че медийната обработка на общественото мнение е била просто пари на вятъра.

Така нареченото общество тъне в лоботомичен ступор и реагира все едно, че се е родило на сутринта преди "шоуто".

"Престъпление и наказание" е емблематичен руски роман, българската емблема очевидно е "Престъпление без наказание".

Чудя се само колко бурно щяхте да ръкопляскате, ако вашите деца бяха в онази малка "Хонда" зад завоя тогава.

 
 
 
 
Източник: www.webcafe.bg