nabore.bg

Литературен мегдан

Премиера в столицата: Един от "стършелите" издаде роман

Сергей Трайков пак ще зарадва читателите с чувство за хумор

              

Писателят хуморист Сергей Трайков


На 20 юни 2024 г., четвъртък от 18,00 ч. в салона на Сити Марк Арт Център (бул. "Янко Сакъзов" 30 в столицата), ще бъде представен пред читателите новият роман на писателя хуморист Сергей Трайков "Уйлям Шекспир не е девствена".

Известният хуморист и сатирик Сергей Трайков е роден на 26 април 1950 г.  във Враца. Завършил е българска филология. Признат е за един от талантливите автори на интересни хумористично-сатирични произведения в областта на прозата. Издал е няколко книги с фейлетони и разкази. Дългогодишен редактор и автор е на сатиричния вестник "Стършел".Ето какво разказва за живота и творчеството си Трайков:

"Роден съм във Враца преди 74 години, после житейският вятър е издухал семейството ми в Курило (сега Нови Искър), а след това и в София. След уволнението си от казармата опитвах да се занимавам с различни неща, но все не се получаваше нищо кой знае какво. Само предизвиквах присмеха на хората. Обаче не е много весело, когато ти се смеят точно на теб. И тогава реших да обърна своя недостатък в преимущество - започнах да изкарвам прехраната си от смеха, да се занимавам професионално с хумор. Пак обаче не се получава кой знае какво, защото нямам нито охрана от бодигардове, нито скъпи лимузини, нито офшорни сметки в Панама. Започнах кариерата си във в. "Вечерни новини". Той беше на партера в Полиграфическия комбинат, а "Стършел" - на четвъртия етаж.

Младият Трайков с емблематичната си брада


През цялото време докато бях във вечерния вестник, сътрудничех с фейлетони и хумористични разкази в "Стършел". Постепенно опознах редакторите, а и те мен. По едно време от "Стършел" неочаквано си тръгнаха накуп трима блестящи сатирици - Васил Станилов, Жак Шемтов и Димитър Керелезов, познат по онова време още и като автор на текстове за естрадни песни. Обявиха конкурс за освободените места, а аз се кандидатирах. Одобриха ме и на 15 януари 1977 г. бях назначен в отдел "Писма на читателите". Постъпването ми на работа в тази редакция беше за мен изключителен житейски късмет. Напускайки партера и отивайки на четвъртия етаж, аз попаднах в съвсем друг свят. Когато започнах работа на партера, веднага ми наредиха да си обръсна брадата, защото "Вечерни новини" беше орган на Градския комитет на БКП, където бе работил самият Тодор Живков, и за външния вид на журналистите имаше строги изисквания. Още от първия ден след постъпването си в "Стършел" аз престанах да се бръсна, но това не направи впечатление на никого, въпреки, че вестникът беше издание на ЦК на БКП".

Корицата на новия роман

 

В премиерата на книгата ще вземат участие куп знаменитости - поетът Румен Леонидов, актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев, както и писателят Чавдар Павлов. Всеки желаещ автограф от автора Сергей Трайков, ще го получи незабавно.

Във фоайето на театъра Сити Марк Арт Център ще бъде открита изложба на художника Калин Николов по мотиви от новия роман.

 

www.nabore.bg