nabore.bg

България

На 12 януари: Премиера на филм за съдбата на певицата Любка Рондова

Лентата разказва за „възродителния процес” провеждан от Атина срещу сънародниците ни в Егейска Македония

 

В столичня Дом на киното на 12 януари от 19,00 часа ще бъде премиерата на филма „Родена във въздуха” за Любка Рондова от журналистите Цветан Томчев (вестник „Труд”) и Максим Караджов („Господари на ефира”).

„Родена във въздуха" е авторски филмов проект, посветен на непопулярната и до днес тема за репресиите и последователната асимилацията на кореннното българско население, живеещо в Северна Гърция. Нашите сънародници нямат право да носят български имена, да говорят своя роден език,

 

да пеят на български песните си.

 

Живеят в страх да разкриват идентичността си. „Възродителният процес”, провеждан от Атина през целия ХХ век до днес, остава невидим за официалната политика на България.

Филмът е частна инициатива, изразяваща гражданската позиция на Максим Караджов и Цветан Томчев, които от години следят проявите на етническа дискриминация над коренните българи в Гърция.

Основен герой на филма „Родена във въздуха” е народната певица Любка Рондова, родом от с. Шестево, Костурско. През Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.),

 

10-годишната Любка е прогонена в чужбина без родителите си,

 

заедно с 28 хиляди деца, повечето българчета. Близо 60 години по-късно, тя, заедно с авторите на филма се завръща в родното си място. Очаква я кошмарната реалност на обезлюдените български села в Костурско и страхът у малцината й връстници, останали там да се наричат българи.

Филмът е с дължина 35 мин, сниман е в през периода 2006-2015 г. , заснет е с дарения от родолюбиви българи и разпространението му цели набирането на средства за работа по следващ проект. Преди прожекцията ще има въвеждащи думи от авторите, а след това се предвижда дискусия. Заповядайте на прожекцията – входът е безплатен.

 

Наборе.бг

 


Плакатът за премиерата на филма

Плакатът за премиерата на филма

Максим Караджов и Цветан Томчев по време на работата им по един от предишните проекти

Максим Караджов и Цветан Томчев по време на работата им по един от предишните проекти