nabore.bg

Архивите са живи

Преди 40 години: Бях конферансие на Мария Нейкова

Беше есента на 1976-та. Тогавашното ръководство на Комсомола в Дряново подготвяше за втори път бал за младежите в ресторант "Здравец". Желаещите за забавата бяха много, защото младите дряновци искаха да се повеселят, а и очакваха да се срещнат "на живо" с една от известните естрадни певици и композиторки Мария Нейкова. Имах възможността да бъда цяла вечер в компанията на именитата изпълнителка и авторка, защото бях конферансие на програмата. Макар, че от лицето на Мария н

 

е слизаше лъчезарната й усмивка,

 

 тя видимо бе измъчена и бледа. Причината - тежката катастрофа със самолета през 1971 г., когато нелепо си отиде от света и Паша Христова и диригентът на оркестър "София" Николай Арабаджиев. Нейкова трудно се предвижваше след направените й преди 1-2 години сложни операции на двата крака. В разговор с нея по време на тържеството в Дряново само сподели, че едва ли ще се съгласи  на нова операция намеса на единия крак, защото нещата са сложни. Все пак с помоща на лекарите Мария си "стъпи на краката" и до края на живота си, показваше силен дух.

Непрестанно до нея беше съпругът й Недялко Нейков. "Той бе много добър и човечен - сподели Нейкова. Отказа се заради мен от кариерата си на изявен математик, почти не сме си повишвали тон в семейството,

 

а когато напусна мен и света,

 

 се поболях още повече..." ми каза след години Мария, с която поддържах връзка. Тя не можа да понесе смъртта на любимия си съпруг и внезапно и неочаквано за всички си отиде завинаги след неговата кончина. 

През далечната 1976 г. на случаен лист, тя ми даде автограф, а фотограф пък засне мен и нея по време на на есенния бал в Дряново. От тогава до преждевременната й смърт се чувахме и виждахме в София. Подари ми касета с най-популярните си авторски песни - "Двама", "Добър вечер, лека нощ!", "Имам земя"... „Не можах да видя Дряново денем, но с Недялко непременно ще ти дойдем на гости без ангажименти, за да видя с очите си този райски кът от България" - ми каза на сбогуване Мария. И така стана - на следващата година тя и мъжът й ми гостуваха и бяха захласнати и пленени от дивната природа на Дряновския манастир и околностите му.

 

Любомир ДИМИТРОВ, Дряново


Само преди броени дни (21 декември) се навършиха 70 години от рождението на певицата. На снимката: Авторът Любомир Димитров с Мария Нейкова на една сцена в Дряново през 1976 г.

Само преди броени дни (21 декември) се навършиха 70 години от рождението на певицата. На снимката: Авторът Любомир Димитров с Мария Нейкова на една сцена в Дряново през 1976 г.