nabore.bg

Майтап да става

Смях до сълзи: Пратих жена ми за зелен хайвер, а депутатите набиваха от черния

Обичам да правя изненади на моята Пена и да й се радвам, когато започне да се хили щастливо като европейка. На скоро четох във вестника, че на един правителствен коктейл, депутати и министри от коалицията на Борисов замезвали с черен хайвер. И когато разказах на жената тази история, тя започна да ги кълне и чумосва, че пращали бедстващите пенсионери за зелен хайвер, а те набивали от черния, деликатесния..

Та реших да обиколя рибарските магазини, но не намерих тарама хайвер, та купих от сергията на един прекупвач патладжани, внос от далечна Панама. Айде, викам си, да взема да изпедепцам за моя Пена един зелен хайвер та да миряса. Изпекох патладжаните и докато са горещи им снмъкнах кожите като данъчен агент. Сетне ги нарязах и с дървеното чуканче взех да ги налагам като престъпници, докато се получи гъста каша. Нататък се оказа още по-трудно, щото с моя Пена нямаме познати емигранти по Швейцария за стотина грама синьо сирене. А без него не става вкусен зеленият хайвер. Разгеле в хладилника намерих бучка жълтясало сирене и го изпързалях на рендето така, както държавата пързаля пенсионерите с увеличението на пенсиите. Получената каша разбих хубаво, както се рабиха многобройните ни партии, взех дървената лъжица и завъртех в посока на запад, както е по-модерно при демокрацията. От шишето с олиото отброих с капкомер 25 капки от финансови съображения и продължих работата. А бъркането трябва да е непрекъснат процес, досущ като обединяването на народа. Накрая му шибнах една лъжица оцет, за да се стегне и да си оправи настроението.

Поогледах го с критично око, като наблюдаващ еврокомисар и го насипах в голяма елипсовидна чиния. Заоблих го с дървената лъжица и се получи нещо, като депутатско шкембе на кьорсофра. Сложих чинията на средата на масата и извиках жената. А тя, като видя готовия хайвер, очите и светнаха като железничарски семафор. Грабна една филия, намаза я тънко - тънко, отхапа и рече:

- Леле, Вуте! Че какво му е на зеленио хайвер, бре? Ем не мирише на риба, ем е сума благ!

Съгласих се с нея. Това е целия мурафет на зеления хайвер. А черният, който набиват депутати и министри, хич не е за предпочитане, защото е много мазен, смазва яко гласа и при тази наша криза го избива на противопоставяне с груби изрази. А това в днешното демократично време не е безопасно!

  

  Спас ВУТЕВ, Елин Пелин