nabore.bg

България

Покана: Чешкото участие в "Поезия в метрото"

На 23 ноември в Столичната библиотека - представяне на антологията на съвременната чешка поезия

 

На 22 ноември 2023 в 18:30 ч. в Полския институт в София официално ще бъде открито осмото издание на проекта „Поезия в метрото“ – стихове на европейски автори във вагоните и станциите на софийското метро на български език и в оригинал.

Събитието се организира съвместно с „Литературен вестник” и EUNIC Cluster Bulgaria. Партньор е Столична община, медийни партньори са Българско национално радио и Българска национална телевизия. Тазгодишното издание на „Поезия в метрото“ ще продължи до 22 декември 2023 г.

Чешкото стихотворение е "(Не)равенства" от Радка Рубилина, в превод на български на Димана Иванова,  и освен във влакчетата на метрото можете да го видите и прочетете на метростанция НДК. Повече за проекта „Поезия в метрото“ ще намерите тук: https://sofia.czechcentres.cz/bg/program/8-rocnik-projektu-poezie-v-metru

А на 23 ноември 2023 г. в 18:30 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека (площад "П.Р.Славейков" 4) ще бъде поредставена Антологията на съвременната чешка поезия „Гласове от сърцето на Европа“.

Представянето е в рамките на литературната вечер „Димана Иванова – преводач за месец ноември на Столична библиотека“. Чешкият център София, Столична библиотека и издателствата „Мултипринт ЕООД“ и „Ерго“ имат удоволствието да ви поканят на литературната вечер.

Ще имате възможност да чуете части от ключови произведения на съвременните чешка поезия и словашка проза, а за последната преведена книга от д-р Д. Иванова – „Гласове от сърцето на Европа. Антология на съвременната чешка поезия“ („Мултипринт ЕООД“, 2023) ще говори модераторът на вечерта – преводачката и литературоведка доц. д-р Анжелина Пенчева. Антологията е съставяна от преводачката в Прага в рамките на преводаческа резиденция, финансирана от Чешки литературен център и е издадена с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Чешката република.

Потесата и преводачка Димана Иванова

 

Още нещо за антологията от д-р Тиха Бончева: „Настоящата антология „Гласове от сърцето на Европа" събира 23-ма чешки съвременни поети. Лириката, която те представят, се отличава с многопластовост, полифоничност и нестандартни форми. А усещането, което чешката поезия от XXI век носи, е за експресивност, засилена метафоричност и сблъсък с фикционални образи и нереални пътувания.”

В книгата са включени произведения от: Адам Борзич, Вит Янота, Зузана Лазарова, Ингрид Артез , Итка Сърбова, Йозеф Страка, Камил Боушка, Катержина Болехова, Катержина Рудченкова, Ладислав Зедник, Милан Дежински, Милан Охниско, Олга Стехликова, Ондржей Заяц, Ондржей Ханус, Петър Борковец, Петър Хрушка, Сватава Антошова, Силва Фишерова, Симона Рацкова, Тереза Рийдълбаухова, Ян Сойка и Яна Орлова. Повече за това събитие ще намерите в интернет: https://sofia.czechcentres.cz/bg/program/predstaveni-antologie-soucasne-ceske-poezie

Входът за двете събития е свободен. Очакваме ви!

 

www.nabore.bg