nabore.bg

България

Покана: Стоян Райчевски тръгва по пътя на бежанските кервани

Нова книга на историка в поредицата „Бежанци“ на издателство „Захарий Стоянов“

      

       Стоян Райчевски публикува нова книга в поредицата „Бежанци“ на издателство „Захарий Стоянов“. Тя ще бъде представена за първи път в големия салон на БАН на 12 март т.г от 18 часа.

Книгата е със заглавие „Бежанци и преселници от Беломорието и Егейска Македония 1941-1949“. В този том читателят  се запознава с факти и документи, събрани усърдно и добросъвестно от известния изследовател, за един слабо познат период от бежанската орис на българите – бежанството и преселението от Беломорието и  Егейска Македония в периода, когато в Европа и в света бушуват пожарите на Втората световна война. След възвръщането на Беломорието през 1941 г. към него се устремяват прогонените някога пак оттам бежанци, последват ги прокудените по-рано българи от Източна Тракия, Мала Азия и Македония. Само три години след това следват нови изпитания, принудително изселване и нови бежански кервани на българите от Беломорието и от Егейска Македония, най-драматични от които са преселванията по време на Гражданската война в Гърция (1946-1949), които прогонват и разпиляват оттам и много български чеда из различни държави в цяла Източна Европа.

       Читателят научава много неща за новата бежанска драма на българите след изтеглянето на България от Беломорието. При приемането, настаняването и социалното им подпомагане в България те са класифицирани в две категории – на „преселници“ - тези, които са се заселили в Беломорието след лятото на 1941 г., независимо дали те преди това са били стари бежанци оттам, от Източна Тракия , или от Мизия, и на „бежанци“ - които за първи път се преселват в България. Още по-тежка е съдбата на българските бежанци от Егейска Македония, тръгнали към България, те  биват принудително изселвани в Югославия. 

Освен терора над българското население в Егейска Македония и Западна Тракия по време на Гражданската война, Стоян Райчевски проследява документално и съдбата на политическите емигранти от Северна Гърция, както и  на „македонските деца“ в страните от Източна Европа. Книгата представя и всички закони, наредби и постановления след 9 септември 1944 г., свързани с бежанството и преселенията.

 

www.nabore.bg


Стоян Райчевски

Стоян Райчевски

Корицата на новата книга

Корицата на новата книга