nabore.bg

България

Покана: Проф. Иво Христов с премиера на новата си книга

Депутатът, който разбуни духовете, че 80% от нашенците са дебили ще представи труда си „Пред пепелището на нестаналото българско общество“

 

Българската академия на науките, Съюзът на българските писатели и издателство „Захарий Стоянов“ канят софиянци и гостите на София на представянето на книгата на професор Иво Христов „Пред пепелището на нестаналото българско общество“.

Премиерата на труда ще бъде на 30 януари 2018 г., вторник, от 18 ч. – големия салон на БАН в столицата, на площад „Народно събрание”.

Няколко думи за книгата на префесора. Отминалите няколко години ни поднесоха поредната сцена на българския "преход": наблюдавахме още една "революция", наречена борба с олигархията и смяна на "системата", в която една част от господстващата върхушка, временно загубила властта, впрегна присъдружната си медийна, политическа, икономическа и криминална прислуга за борба с другата олигархическа разцветка, като за целта бяха мобилизирани и хвърлени като площадно пушечно месо жертвите на олигархията, искрено убедени, че действително им е дадена историческата дума и шанс за действие. Изглежда на тях още не им е ясно, че във вече установения обществен модел тям е отредено да бъдат единствено декори, а не актьори на собствения им живот. И тъй като пушилката на приказката за наивници, наречена "преход" все пак бавно започва да се сляга, сред отровните й миазми мержелеят видимо сивите очертания на един нов свят, в който мнозина започват инстинктивно да усещат, че са предопределени да бъдат в основата, а не на върха на хранителната верига. Оттам трескавото мятане и безразборното търсене на изход "искаме нови избори, нов парламент, друго правителство, намаляване на депутатите, увеличаване на "гражданския" контрол; да ги заменим с "народа"; да сменим тази избирателна система с онази, този с онзи, да отменим парламентаризма, да го заменим с пряка демокрация; партиите са негодни, да ги заменим с "личности"; трябва да се смени "системата", не знаем с коя, но трябва; не ви признаваме "прехода", искаме друг "преход".

 Не, вече е късно: шлюзовете на историята се затварят.

 

Наборе.бг

 


Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов