nabore.bg

България

Покана: Премиера на книгата за вестник „Вечерни новини”

Заповядайте на 26 януари в Клуба на Съюза на тракийските дружества в България

Карицата на новото издание


Излезе от печат книгата на издателство „Захарий Стоянов" за историята на популярният всекидневник от близкото минало „Вечерни новини”. Премиерата й ще бъде на 26 януари 2022 г. (сряда) от 17 часа в книжарницата „Тракия” (Клуб на Съюза на тракийските дружества в България) на столичната улица "Стефан Караджа" 7А, на гърба на НАТФИЗ, съобщиха за Наборе.бг от издателството.

В своите добри времена тиражът на "Вечерни новини" достига 130 000 екземпляра дневно

 

„Легендата „Вечерни новини”, както е заглавието на интересното издание, представлява сборник от текстове, които разказват за историята и дългогодишното резвитие на следобедния всекидневник. Тримата съставители (и автори) на сборника от спомени - Тодор Коруев, Георги Ганчев и Богдан Иванов, разкават вестника-легенда в българския периодичен печат със страст и добросъвестно боравене с фактите.

По коридорите на редакцията (отляво надясно) - журналистите Станко Нацев, Жан Соломонов, Александър Костов (в гръб) и Минчо Тунев

 

През август 1951 г. спира вестник "Изгрев" - издание на политическия кръг "Звено", и на негово място започва летоброенето на софийския вестник "Вечерни новини". "Вечерни новини" е една от легендите на българската журналистика в годините на социализма. Единственият у нас (за длъг период от време) вечерен информационен всекидневник, той е с особен статут и структура и макар че обхваща предимно софийски теми и се печата в столицата, разработва на страниците си и много национални проблеми, разпространява се в цялата страна, има кореспонденти във всеки окръг, а също и в много европейски столици чрез кореспондентите на Българската телеграфна агенция там.

Една от популярните рекламни притурки на вестника

 

Всеки ден броят предлага теми от живота на София и страната, журналистически проверки, разследвания, репортажи, критични материали по писма на читатели, богата информация за деня. Впечатляващи страници за култура и образование с нюх към актуалното, стойностното в духовната област. Пъстри и компетентно написани анализи на събития от международната политика и спортно четиво. Веднъж седмично рубриката "Трибуна на писателя", в която най-известни български майстори на перото вземат думата по проблеми на културата и на съвремието.

Първи главен редактор през 1951 г. става писателят Ангел Тодоров

 

Всяка сряда се печата списваната с голям успех хумористична страница "Добър вечер". Всяка събота страница с популярно четиво за постижения в науката и техниката. Всяка година, през април, Месец на краткия български разказ, в който участват най-добрите родни писатели. Веднъж месечно излиза специално приложение със съветската Агенция по печата "Новости" (АПН) за сътрудничеството между НРБ и СССР. Патент на вестника са фоторепортажите от злободневието и фотопортретите на именити българи, осъществявани от фотографа-художник Христо Юскеселиев и някои от най-популярните наши майстори на фотографията.

Като редактор във "Вечерни новини" е работил писателят Йордан Радичков

 

Патент са и специалните рекламни приложения - част от своеобразната физиономия на вестника. Важна характерност: с годините "Вечерни новини" се налага със съдържателност, краткост, пъстрота и оригиналност на материалите, освободеност от шаблона на някои други вестникарски издания по онова време, като предлага широка картина за развитието на страната. Редакционна политика е назначаването на млади хора на работа, които с талант, знания и амбиция внасят модерни идеи и дух в списването на вестника. Всичко това създава голям авторитет и популярност на "Вечерни новини", за да се стигне до истински феномен в българската журналистика: в пек и в студ, още от 2 часа следобед, пред софийските будки се нареждат дълги опашки от читатели в очакване на поредния брой от любимия вестник, макар че той обикновено пристига два часа по-късно! Още повече, че при тогавашната техника 125 000-130 000 тираж не може да се отпечата така бързо.

Фотограф-художникът Христо Юскеселиев бе шеф на фотоотдела на "Вечерни новини" дълги години

 

Интересна подробност: тази част от тиража, която с нощни влакове пътува към всички краища на страната, е обновявана с актуални новини и коментари до последния момент, за да бъде в тон с най-новите събития в страната. Главни редактори на вестника са били Ангел Тодоров, Тотю Белчев, Мишо Захариев, Делчо Кръстев и Васил Гаджанов.

Своя следа като журналист в редакцията е оставил и белетристът Дико Фучеджиев

 

Най-напред в редакцията на ул. "11 август" № 19 в София, а после в Полиграфическия комбинат "Д. Благоев", са работили известни писатели, публицисти, журналисти като:  Владимир Топенчаров, Йордан Радичков, Дико Фучеджиев, Мирон Иванов, Петко Караделков, Крум Ризов, Михаил Топалов, Никола Статков, Кънчо Табаков, Чавдар Гешев, Вики Леви, Стефан Нойков, Любомир Кънчев, Александър Костов, Васил Захариев, Димитър Цолов, Константин Еленков, Цветан Северски, Станко Нацев, Георги Апостолов, Йото Пацов, художниците Антон Петков и Калин Николов, фотографът-художник Христо Юскеселиев и много други.

Улица "11 август" 19 - на това място се е намирала първата редакция на "Вечерни новини". Това е била сградата на бившите издания на издателя Данаил Крапчев преди 9 септември 1944 г. Сградата вече не съществува

 

В различни периоди от своето съществуване "Вечерни новини" е орган на Софийския градски комитет на БКП, на Столичния градски народен съвет, на Градския комитет на Отечествения фронт или просто  е „вечерен информационен всекидневник” с относителна независимост при цена за брой от 2, 3, 5, 20 стотинки и при обем от 4 страници в делничните дни и 16 в събота. 10 000-ят брой е извъртян от машините в Полиграфическия комбинат "Д.Благоев" на 29 декември 1984 г.

Десетилетия наред редакцията се намираше на партерния етаж в Полиграфическия комбинат в столицата

 

"Вечерни новини" е първият български всекидневник, който се печата всяка събота в таблоиден формат най-напред от 12, после - от 16 и след това - от 32 страници, като в тях влиза и приложението "Рекламен магазин" с много реклама от граждани, институции и организации. Първият брой в таблоиден формат излиза на 9 януари 1982 г.

Известният писател хуморист Мирон Иванов също е работил във вестника

 

На 24 юни 1991 г. редакцията слага начало в издаването на таблоидното седмично издание "Дневна поща" - вестник от 16 страници за всички и за всичко, което интересува читателите. Той стои встрани от политическите пристрастия. В опит да порасне на обем и да предложи на читателите ново, още по-високо качество, "Вечерни новини" пуска по будките на 7 юни 1990 г. за първи път у нас така наречения "дебел брой". Много от неговите страници са цветни - с любопитно, съдържателно, интригуващо четиво за съботно-неделните дни. Броят е сполучлив, получава адмирации от читателската аудитория, но за съжаление твърде скъп, за да може редакцията да си позволи редовното му печатане.

 

www.nabore.bg