nabore.bg

България

Покана: Мистичните картини на нашите художници

Преслав Кършовски, "Рувейде", 1937 г., гравюра на дърво

 

На 27 април 2022 г., сряда, 18:00 ч. в Софийската градска художествена галерия (улица „Генерал Гурко” 1) се открива изложбата „Реалност и мистика” (избрани дарени колекции във фонда на СГХГ). Експозицията е част от проекта „Другото око“.

Веселин Стайков, "Жътва", 1932 г., гравюра върху дърво

 

По покана на галерията куратор на настоящата изложба е Георги Войнов – икономист и дългогодишен колекционер на съвременно изкуство. Георги Войнов обръща поглед от една страна към дарителството, а от друга към реалността и мистиката в произведенията на конкретни творци в областта на графиката и скулптурата.

Николай Майсторов, цикъл „Апокалипсис сега или винаги” 2 - "Сили на Отвъдното", 2000 г., литография

 

Изложбата представя четирима големи български графици и техният поглед към света. Общото което свързва различните по тема и материал творби (печатна графика и скулптура), представени в настоящата изложба, е че всички те са влезли в колекциите на Софийска градска художествена галерия като дарения. В изложбата са включени 82 графики и 15 малки пластики - дело на творци от различни поколения, с различна естетика, житейска философия и стил на изразяване.

Румен Скорчев, "Тънка червена линия", 1999 г., литография

 

Експозицията е съставена от работи, подбрани от самите автори измежду собствените им произведения и дарени в графичния и скулптурния фонд на СГХГ, както и творби, дарени на галерията от наследниците на известни наши художници.

Маргарит Цанев, "Пластика – F", варовик 


Веселин Стайков и Преслав Кършовски търсят своите теми в действителния, видим свят. При Румен Скорчев и Николай Майсторов разказът на вечните притчи или сантиментални спомени е облечен в мистика и обвързан с нереални същества и ситуации. Грубият житейски отпечатък в керамичните портрети на Маргарита Радева контрастира с меките пластични форми на миниатюрните скулптури на Маргарит Цанев и така тези творби се приобщават към представените в изложбата графични произведения.

Маргарита Радева, "Маска IV", 2004 г., теракота

 

Обръщайки поглед към дарените колекции в СГХГ, настоящата изложба е израз на почит и уважение към дарителите за техния благороден акт, равностоен на художествената значимост на дарените произведения.

Експозицията „Реалност и мистика” ще продължи до 10 юли 2022 година.

 

www.nabore.bg