nabore.bg

България

Покана: Журналистът от БНТ Коста Филипов пак събира лектория „Македония”

Водещият на лектория "Македония" Костадин Филипов

 

Станалата вече доста популярна за столичани лектория "Македония" на Македонския научен институт пак е направи традиционната си сбирка. Както споделя нейният организатор журналистът Костадин Филипов от БНТ тя е готова за новия лекционен сезон.

За предстоящата среща с публиката Филипов разказва: „Предстоящата лектория идва с дебат между проф. Ивайло Дичев и журналиста Виктор Канзуров на тема: "Пътища за излизане от ситуацията, в която в момента се намират  отношенията София–Скопие".

Мястото е известно: Голямата зала на Македонския научен институ, втори етаж, "Пиротска" 5, часът е 18,00, а датата - 21 октомври 2021 г., четвъртък.

Организаторите твърдят, че ще се спазват условията на всички актуални епидемиологични мерки – маски, разстояния, ограничена численост на присъстващите. Дългогодишният домакин на лекторията Костадин Филипов отправя любезна покана към всеки, който има интерес към темата Македония и добавя: „Очакваме остър, но и компетентен дебат. Темата е актуална до болка, гостите са познати, а водещият тръпне от нетърпение. Местата са ограничени, не закъснявайте!”

Ето и кратки визитни картички на двамата участници в дебатите.

49-годишният Виктор Канзуров е северномакедонски журналист с българско етническо самосъзнание, критик на властите в Северна Македония и България по отношение на македонския въпрос. Роден е на 2 ноември 1971 г. в Скопие. Според неговите думи на 16-годишна възраст осъзнава българския си произход, след като баща му споделя с него за българските корени на македонците. Баща му е родом от леринското село Попадия, Егейска Македония. След Гръцката гражданска война е преселен в Унгария, но от 1968 г. заживява в Скопие. По майчина линия Виктор е от Сетина. Неговият роднина Георги Канзуров е активист на македонистката организация Виножито. Висшето си образование Канзуров завършва в Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност философия. От 1999 година работи като журналист в македонските вестници: „Македонско дело“, „Вечер“, „Старт“, „Нова Македония“ и интернет изданието „Трибуна“. След това работи на свободна практика.

Журналистът т Северна Македония Виктор Канзуров


За критиките си срещу македонизма и сърбоманството е обвиняван, заплашван и арестуван няколко пъти с измислени обвинения, още по времето, когато Социалистическа Република Македония е част от Югославия. Първият негов арест е бил през 1989 година, когато е бил 18-годишен. При откриването на бюст на Иван Михайлов в двора на къщата на Драги Каров, той държи реч, в която критикува бездействието на тогавашния български министър, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров и го нарича „фурнаджийска лопата“.

66-годишният проф. Ивайло Дичев е преподавател по културна антропология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преподава във Франция, САЩ и др. Роден е през 1955 г. в София, син е на писателя Стефан Дичев и художничката Лиляна Дичева. Женен, с две деца.

Антропологът от Софийския университет проф. Ивайло Дичев


Защитава докторати в Софийския университет и в университета в Париж-VII, работи в сферата на естетиката, после се насочва към социалните науки с фокус върху въпросите на политическата култура, градската антропология и балканските идентичности. Асоцииран преподавател в университета Париж - 10, многобройни стипендии, сред които от високо ниво на френското правителство, Фулбрайт и Рокфелер; почетен изследовател на института за източни и югоизточни изследвания в Регенсбург. Последните му изследователски интереси са в областта на гражданството, миграцията и антропологията на пространството. Ръководи магистърска програма по културна антропология, издава онлайн изданието за културни изследвания „СеминарБГ“. Ивайло Дичев е също писател и активен есеист, публикува в български и европейски издания. Носител е на наградите за есеистика „Паница“ (1999), „Черноризец Храбър“ (2002) и „Димитър Пешев“ (2005). Колумнист за ралични издания, понастоящем за „Дойче веле“.

 

www.nabore.bg