nabore.bg

Свят широк

Да им завиди човек: Под небето на Тоскана разгадаха тайните на дълголетието

Пенсионерите от италианския град Манчиано излизат от къщи винаги изгладени и спретнати – защото тук е важно „какво ще кажат хората” 

 

Тайната на дълголетието не е нито в режима на хранене, нито в ежедневния фитнес. Ако не вярвате, попитайте най-възрастните жители в Тоскана.

Всеки ден в южната част на Тоскана можете да станете свидетели на импровизирано дефиле – мъже с изгладени панталони, вратовръзки с изряден възел и елегантни сака – една много специална група от местни жители се събира на обичайната си среща на пейките на площада.

Те са най-възрастните жители на град Манчиано.

 

Всички са около 90 години,

 

 но все още изглеждат и се движат като 60-годишни. Малките градове в Тоскана са съкровищница, пълна с дълголетници. Според скорошно проучване Италия се класира на второ място по дълголетни жители в света, като 22% от италианците са на възраст над 65 години.

Жителите на Манчиано се срещат на площада, преди слънцето да се издигне високо. Обсъждат политиците, участват във футболни залагания, говорят за всичко, което ги вълнува. Не излизат от къщи обаче, преди съпругите им да се уверят, че са облечени безупречно. Защото е важно “какво ще кажат хората”. Съпругите им се присъединяват към мъжката компания, когато почистят къщите, измият чиниите от обилния обяд, а синовете им, които са на средна възраст, се приберат от работа.

Каква е тайната на дълголетието и доброто здраве на тосканци?

 

“Никога не съм боледувал”,

 

 казва Фортунато, който е на 85. И допълва: “ако се почувствам неразположен, хващам бутилка червено вино, добавям канела и карамфил, загрявам всичко на печката и пия живителната течност, докато е още топла. Важно е да се изпие цялото количество. Заспивам без никакви проблеми и на следващата сутрин съм като нов. Мога да влизам в боя с нови сили”. Фортунато е работил до 79-годишна възраст в местната каменна кариера. Тежкият физически труд е изкривил гръбнака му, смазал е почти всяка костица в ръцете му, но лицето му е свежо, а гласът му – ведър и жизнерадостен.

До него е Лоренцо,

 

който ще навърши 90 години скоро.

 

 Цял живот е работил в млекопреработвателно предприятие. “Безделните ръце подпомагат делата на дявола”, казва той и разкрива своята философия за дълъг живот: трябва да поддържаш ума си жив, мозъкът ти да е зает постоянно – това те държи жив – това е най-сигурният начин да побеждаваш сенилността”. Лоренцо  признава, че гледа с недоверие на лекарите и хапчетата. И той се кълне в домашния винен лек на Фортунато.

“Когато бях млад, говорих с много възрастни хора и те ми казаха, че ако искам да живея дълго, не трябва да спирам да работя”, разказва 88-годишният Симоне. “Откакто се пенсионирах, по цял ден работя в градината. В момента засаждам от моя сорт лимон в двора на съседа, защото той се е объркал и си купил сицилиански сорт. Лоша работа, та ние сме в Тоскана. Иначе отглеждам маслинови дървета, със съпругата ми приготвяме и домашен зехтин, в двора имаме домати, а тиквичките ни със сигурност са много повече, отколкото бихме могли да изядем с жена ми Антоанела.

 

Но пък какво ще правим, ако не е градината?

 

 Тя вдъхва чувство за сигурност у мен, кара ме да се чувствам полезен и независим. Иначе самите зеленчуци не са любимата ми храна. Салатата е за овцете. Водата – също. От 72 години не съм пил нищо друго, освен червено вино”, споделя философията си за живота Симоне.

Дамите се присъединяват към разговора и дискусията се оживява. Споделят недоверието си към “новото време” и към начина, по който се хранят младите хора. “Онзи ден си купих от супермаркета една от онези, готовите салати, които се продават директно в пакет или кутия. Ей така, от любопитство, да видя с какво се хранят младите”, разказва 73-годишната Мария. И споделя разочарованието си: “Беше ужасна. Бяха добавили към зеленчуците и някакви безвкусни бучки от солена бяла гума”. “Говори за онова сирене, фета”, пояснява съпругът й, който също не е доволен от вкуса на готовата салата.

Дамите в компанията са убедени, че италианците трябва да консумират само италианска храна. “Тя е най-полезна за нас. Телата ни не са предназначени да усвояват всички тези продукти от чужди кухни, които навлязоха на пазара. Тези непознати за нашия организъм храни ще ни разболеят, ако ги консумираме”, разсъждава 81-годишната Анна. Нейната приятелка, 80-годишната Джузепина, пък признава, че гледа много скептично на съвременната техника. “Не мога да си представя да суша дрехите си в сушилня.

 

По-скоро бих умряла.

 

 Дрехите трябва да съхнат на въздух. Сушилнята е обида за добрата домакиня. Добре, хайде, съгласна съм да се ползва този уред само от майки на бебета, защото на тях им се налага да перат ежедневно.”

Всички са убедени, че всички тези навици, които някои биха определили като странности, ги поддържат живи и в кондиция. “А, да не забравя – много е важно да стоите далеч от хора с malocchio (лоши очи)!”, допълва Джузепина, която продължава да работи в близкия плод-зеленчук. “По-добре излезте на разходка сами, отколкото да прекарвате времето си със завистливи, негативни и черногледи хора”.

 

www.shash.bg

 

 

 


Отляво надясно - Фортунато (85) и Лоренцо (90) са стари приятели

Отляво надясно - Фортунато (85) и Лоренцо (90) са стари приятели

Откакто се пенсионирах по цял ден работя в градината, казва 88-годишният Симоне

Откакто се пенсионирах по цял ден работя в градината, казва 88-годишният Симоне

Зелечуци, плодове, риба, малко месо и млечни продукти – това е храната на дълголетниците от Тоскана

Зелечуци, плодове, риба, малко месо и млечни продукти – това е храната на дълголетниците от Тоскана

77-годишната Мария не харесва зеленчуците, които се продават в супермаркета

77-годишната Мария не харесва зеленчуците, които се продават в супермаркета