nabore.bg

България

In memoriam: Почина журналистката Светла Лефтерова-Цонкова

По информация от сайта на Съюза на българските журналисти и колеги от вестник „Дневен труд” е починала журналистката Светла Лефтерова-Цонкова. Тя е работила дълги години във всекидневника „Труд”, беше собственик и главен редактор на седмичника „Лечител”.

Светла остави светла диря след себе си… Отиде си от този свят, както и живя – скромно, ненатрапваща личността и редките си качества като човек и професионален журналист, и то на свят ден – Рождество Богородично.

Тази закъсняла новина – през десетилетията се виждахме рядко и случайно, но винаги с приятелски чувства - неочаквано болезнено ни върна във времето, когато в редакцията на „Труд” тя се появи като начинаеща журналистка – с умен и разбиращ поглед през дебелите стъкла на очилата, възпитана, деликатна в общуването си, но упорита, сериозна и талантлива, предана на професията – и такава си остана докрай.

И нещо много характерно - за нея журналистиката означаваше служене на хората, на техните болки и надежди. И може би това ги свърза със съпруга й Атанас Цонков, когато и той започна работа в „Труд”. Там той всеотдайно се отдаде на темата за нетрадиционната медицина, издирваше народни лечители и с плам ги популяризираше. И когато големите промени ги завариха заедно, Светла и Наско се хвърлиха в истинска авантюра – без да имат опора зад гърба си, решиха и създадоха първия и процъфтяващ и досега народен вестник за здраве – „Лечител”. По повод тъжната новина колегата Свилен Мишляков от в. „Труд” пише: „Помня как тогава Светла Лефтерова и Атанас Цонков ми споделяха колко им е трудно да пробият без средства и подкрепа, как са носили на ръце и с градския транспорт връзките с първите броеве на вестника до гарата, за да стигне до читателите и в далечни краища на страната. До хората! Винаги, когато съм се сещал за Наско и Светла, съм се удивлявал колко неизменно са им предани. И можем да си представим с какво упорство и воля създадоха почти от нищото цял авторитетен комплекс за здраве – вестник „Лечител”, на който тя беше главен редактор, продължава да е все така на високо професионално равнище, с многобройни верни читатели; аптеките „Лечител” се появиха в цялата страна и са предпочитани заради често екзотичните, но действени лекарства.”

Издателството „Лечител” на семейство Цонкови издаде първите си книги, появиха се кабинети на специалисти… И във всичко това Светла беше вложила част от себе си. И в безкрайните благодарствени писма, които получаваше, намираше опора да продължи напред. На нея й беше й чужда парадната журналистика, перченето, биенето в гърдите: „ние от медиите…”

Беше истински журналист, каквито са рядкост днес, уви. И такава ще я запомним!


Главният редактор на в.“Лечител“ Светла Лефтерова-Цонкова разговаря с Лука Волонте, дългогодишен член на парламента на Италия – Камара на депутатите, президент на Групата на ЕНП в ПАСЕ (2010-2013 г.), днес председател на фондация „Нова земя“

Главният редактор на в.“Лечител“ Светла Лефтерова-Цонкова разговаря с Лука Волонте, дългогодишен член на парламента на Италия – Камара на депутатите, президент на Групата на ЕНП в ПАСЕ (2010-2013 г.), днес председател на фондация „Нова земя“