nabore.bg

България

Внезапно почина журналистът Крум Благов

Внезапно след сложна операция почина разследващият журналист Крум Благов.

Той е роден на 17 октомври 1953 г. в София. През 1979 г. завършва българска филология в Софийския университет с втора специалност немски език. През 1986 г. специализира немски в Лайпциг. От 1976 до 1982 г. Крум е репортер във в. „Народна младеж”; през 1982-1990 г. – съдебен репортер на в. „Земеделско знаме”, през 1990-1998 г. – издател на в. „Репортер 7” и от 1990 г. досега – управител на издателска компания „Репортер”. Крум Благов дълги години работи като специален кореспондент на в. „Стандарт”.

Успоредно с това той водеше предавания по БНР и БНТ. През 1991 г. създаде конкурса „Репортер на годината”, в който бе председател на организационния комитет до 1997 г. През 1998 г. бе лектор на серия от семинари на тема “Съдебното преследване на журналисти в България”. През 1999 г. издаде бюлетин за медиите „Съдебен репортер” на същата тема. Много от неговите анализи и коментари бяха публикувани за първи път в сайта Наборе.бг, на който той сътрудничеше от появата му в интернет.

Благов бе редактор на редица книги, между които тези на проф. Андрей Пантев и доц. Борислав Гаврилов „100-те най-влиятелни българи” и „100-те най-влиятелни чужденци в българската история”, а също и на биографията „Хитлер. Легенда, мит, действителност” от проф. Вернер Мазер – най-големия немски изследовател на нацизма.

Благов написа много политически анализи, портрети и коментари, но се занимаваше преди всичко с разследваща журналистика. Той публикуваше и в немската преса. Плод на тези разследвания е книгата му „50-те най-големи атентата в българската история”. Благов написа и документалната биография на Людмила Живкова, посрещната много добре от читателите.

Поклон пред паметта му!

 

Наборе.бг

 

 


Крум Благов

Крум Благов