nabore.bg

България

Почина столичният адвокат Ваня Траянова

Тя бе защитник на много журналисти по граждански дела

 

До 1992 г. Ваня Траянова е шеф на отдел Втори в Националната следствена служба


След кратко боледуване почина известният столичен адвокат Ваня Траянова, съобщиха от Висшия адвокатски съвет. Само преди седмици тя беше избрана за председател на Управителния съвет на фондация „Център за обучение на адвокати – Кръстю Цончев“.

Ваня Траянова завършва специалност „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1984 г. Професионалната ѝ кариера започва в системата на Главно следствено управление. Работила е като следовател в отдел “Тежки престъпления срещу личността”.

Напуска през 1992 г. като шеф на отдел Втори в Националната следствена служба, а през 1993 г. е вписана като адвокат в Софийската адвокатска колегия и оттогава е част от адвокатската общност.

Практикува в областта на наказателното и административно право, както и в областта на отговорността на държавата за вреди и защита на човешките права, включително и по дела за полицейско насилие.

Ваня Траянова беше един от активните членове в живота на българската адвокатура и с нейната кончина загубихме истински професионалист и приятел, заявиха от ВАдС.

От Софийската адвокатска колегия напомни, че в дългогодишната си всеотдайна работа като адвокат Ваня Траянова е помогнала на стотици хора и е вдъхновила много колеги в трудната мисия да бъдат адвокати.

„През 2020 г. е избрана за втори пореден мандат за член на Софийски адвокатски съвет, в работата на който внасяше не само професионализъм, а и мъдрост, човечност и добрина. Признание за нейния професионализъм и отдаденост на адвокатската професия беше избирането ѝ само преди два месеца за Председател на Центъра за обучение на адвокати.

Няма думи, които да изразят нашата болка и скръб от загубата на Човек с голямо сърце и широка душа като Ваня. Възможността да познаваме Ваня ни позволи да разберем какво значи да приемеш всички в сърцето си и в семейството си, да си отидеш, но да продължиш да живееш във всички хора, на които си помогнал като адвокат и като Човек.

Почивай в мир, скъпа Ваня!

Молитвите ни са за семейството й и всички близки в този труден за тях момент да имат сили да продължат напред със смелостта и сърцето, които имаше Ваня!“, заявиха от САК.

 

www.nabore.bg