nabore.bg

Лични драми

Екскурзия: Пътувахме по местата на Априлското въстание

Паметникът на Пенчо Славейков и Мара Белчева в Севлиево

  

Читалището „Пробуда-1940” в с. Калипетрово, Силистренско проведе тридневна екскурзия с членовете на читалището. Целта на тази екскурзия бе членовете на Клуб „Родолюбие и краезнание” и литературен клуб „Евгения Марс” да посетят знакови места от Априлското въстание по повод годишнината. Главен организатор бе библиотекарят Ирена Владимирова. Пътуваха 50 човека с голям автобус, зад волана бе председателят на транспортната фирмата.

В ранна сутрин тръгнахме за Севлиево. Библиотекарят е историк и разказа за Севлиево в миналото и участието му в Априлското въстание. След настаняване в хотела се срещнахме с нашите приятели от с. Кривня, Провадийско. Посетихме музея, който се намира в Хаджистояновото училище. Видяхме и паметника на свободата, който е изработен във Виена и с параход е докаран да Свищов, а до Севлиево с волски коли. Посетихме и паметника на Пенчо Славейков и Мара Белчева. Тук в Севлиево е бил първият революционен комитет през 1876 година. Знамето ушила Рада Поптотева. Участвали са млади момчета и на мястото на паметника са обесени 8 човека, заедно с техния ръководител 21-годишния Йонко Карагьозов.

Градът е много хубав – чист и подреден. Възгордяхме се, че тук за четвърти мандат е кмет д-р Иван Иванов с корен от Силистренско. Майка му е от с. Прохлада, община Дулово и е зет на починалия кмет на с. Смилец Георги Паскалев. Вечерта прекарахме чудесно в хотел "Одеса". Втория ден потеглихме към селата от Севлиевския Балкан. Първо се спряхме в конната база на с. Боаза. Някои се качиха на коне и се снимаха. Потеглихме за с. Кръвеник, където ни чакаше кметът на селото и подробно ни разказа за участието на селото в Априлското въстание. Главен ръководител на кръвенишките въстанници е бил Тодор Миланов. Знаменосецът дядо Фильо се провикнал : „Ще си имаме държава както преди!”. Посетихме Батошево, Априлци, Орешака, Троян и Троянския манастир. В Ловеч посетихме покрития мост на Кольо Фичето. Последното място бяха прочутите Крушунски водопади. Имаше и възрастни хора, но всички се изкачиха до най-високата точка. След това автобуса ни понесе през Плевен, Бяла и Русе. Живи и здрави се завърнахме в Силистра. Отправихме големи благодарности на шофьора и на ръководителката на екскурзията Ирена Владимирова, която през миналата година проведе две екскурзии, и сега ще подготви нова по исторически места.

 

Йорданка ЖЕКОВА, с. Калипетрово, Силистренско