nabore.bg

Тежката дума

Писмо до баща ми: Ако искаш да чакаш, ако можеш да чакаш – пенсия от 1000 лв. през ... 2040-та

Подаянията по Коледа и Великден от 20 евро – нещо като Богоявление на управяващите

 

Искам да ида на гроба на баща ми след десет години. Но понеже здравословното ми състояние може да не ми даде тая възможност, съм помолил това да направят децата ми - да отидат на гроба на дядо си след 2 петилетки и да му кажат, че ако беше почакал до 2026 г. щеше да получи поне 40 % увеличение на пенсионното си възнаграждение, осигурено и преосигурено с месечни осигурителни вноски по законите и изискванията в България. А той, милият, ги искаше сега. Сега  му трябваха за лекарства и за мляко, за хляб и ток, за парно и вода, за кредитите, за които концесионерите непрекъснато продължават да вдигат цени и проценти...

А сега какво става? Всяка година около 1 юли в горещите нощи и дни намаляват цената на парното и ни обливат със студен душ с 2-3 лева повишение на пенсиите!? Подхвърлят ни по двайсет евро, но не всички – само на изнемогващите - около Коледа и Великден и се скъсват политиците и управляващите от хвалби и очакване на благодарности!? Само каква социална ангажираност – почти като Богоявление за възрастните хора в България!

И забележете, вече изчисляват, че през 2040 г. средната пенсия ще надскочи 900 лева. Нещо, което е нужно днес през 2016-а! Четох как един виден пенсионер от бившите партийни величия се оплакваше, че с 900 лева направо ще си гладува, ако не му помагат снахата и внуците... Вярвам му.

Е, през 2040-та, 2050-та щели сме да бъдем вече и по-напред по доходи в европейското семейство. И няма да се тътрим все на последните места по балкански  пенсии... Както сега сме най-стабилни в класациите по корупция и по ниски доходи...

НОИ ,забележете, отчита най-после за последните две години по - нисък ръст на новите пенсионери. Това е защото и възрастовата граница се вдига вероятно. Но с такива средни днешни месечни пенсии, с такива надбавки и добавки по празници може да станат и по-малко бъдещите нови пенсионери... Просто няма и да доживеят пенсионирането си и подаянията после. Да не говорим за светлото пенсионерско бъдеще след 2040 г., когато средната пенсия ще приближи 1000 лева!?

 

Лозан ТАКЕВ

 

 

 


Лозан Такев

Лозан Такев