nabore.bg

Архивите са живи

Писателят Гео Донев работеше за разбирателство между етносите

Гео Донев бе ветеринарен лекар по образование

 

Гео Донев е роден на 11 декември 1940 г. в с.Йонково ,Разградска област.През  1967 г.завършва Висшия ветеринарномедицински институт в София.Детските и юношеските му години преминават под знака на един изключително широк и хуманен мироглед за мирно съществуване и разбирателство между българските християни, мюсюлмани и роми. Тази кауза защищава през целия си живот.

"Неугаснали въглени" е една от най-известните книги на Гео Донев

 

     Дарбата му на писател се проявява още като студент,когато печели  награди от литературни конкурси.По-кьсно той написва и публикува историческите романи ‘’Посеченият изгрев’’ за първото българо-турско въстание в началото на 15 век и ‘’Фружин  и неговото време‘’, за походите на Владислав Варненчик през 1443-  1444 г. В сборниците ’’Неугаснали въглени’’ и ‘’Самотни гости’’ описва с голямо майсторство великолепни народопсихологически картини.

Писателят редактираше и издаваше списание за българите по света "Светлик"

 

Пише още басни, детски пиеси и стихове.През 1990 г. създава независимия патриотичен сьюз ‘’Защита’’,  става основател и главен редактор на вестник ‘’Родолюбец’’. Три години по-късно издава списание ‘’Светлик’’. Учредител е на редица обществени организации като Центьр  по интердисциплинарно българознание –Шумен и Институт по интердисциплинарно българознание – Велики Преслав,както и на първите в България конференции по интердисциплинарно българознание с участие на волжки българи от град Казан.

Произведението "Фружин и неговото време" на Донев се връщаше в далечната история на България

 

Най-важното,което ни завеща  разградският писател Гео Донев,е българския начин на мислене, проявяващ се в лоялност и мъдрост и най-важното-приоритета на духовните ценности пред материалните. Често той казваше: ’’Ако човечеството в идното хилядолетие остане на  днешното си равнище и не преодолее своето животинско положение, битието да определя съзнанието му, а не обратното- ще си отиде от живота като изчерпан, остарял, оглупял и ненужен негов слуга’’.

    Гео Донев  напусна този свят през 2004 г.

   

  Д-р Мирослав  ЛАЗАРОВ, пенсионер от Ихтиман