nabore.bg

Литературен мегдан

Награди: Писателят Тошо Дончев спечели конкурса за хумористичен разказ "Алеко"

Тошо Дончев е познат отдавна с творбите си в България

Снимка - Унгарски културен институт в София

 

Писателят Тошо Ангелов Дончев от Унгария е тазгодишният лауреат в Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко", който ежегодно организира община Свищов.

Паметникът на Алеко Константинов с Свищов

 

Журито с председател доц. Йордан Ефтимов и членове Михаил Вешим, главен редактор на в. „Стършел“, Румен Белчев, управител на вестника, Таня Ликова и Ивелина Габровска, представители на община Свищов, присъди наградата „Алеко“ за 2023 г. на унгареца с български корени. Той е отличен за разказа си „Между гулаша и шкембето“ сред общо 104 получени разказа на 42 писатели от 21 страни, допълниха от общината. Разказите на участниците в конкурса са публикувани на страниците на в. „Стършел“. В края на месец януари се обяви конкурсът за следващата година, съобщи БТА.

 Тошо Дончев е роден на 8 април 1944 г. в Будапеща. Майка му е унгарка, баща му е българин. Завършил е висше образование със специалност българска филология в университета „Лоранд Йотвьош” в Будапеща, два семестъра учи в България. Превел е пет романа от български писатели, десетки разкази и студии, писал е и литературна критика.

Две от издадените книги на Тошо Дончев у нас

 

Сред издадените му книги у нас са „Българи от ново време”, „Прокълнатото щастие на леля Ица”, „Вълчи вой – кучи лай”, сборникът с разкази, есета и мемоари „Умната! Или петте правила на щастието”, "За делничните добродетели" и "Роса по залез". Той е доктор е на социологическите науки, занимава се със социология и публицистика. От 1991 г. е председател на Българското републиканско самоуправление. Става директор на културния дом на Дружеството на българите и основава списание „Хемус”. Член е на Съюза на унгарските писатели, а от 2014 г. - и на Съюза на българските писатели.

 

www.nabore.bg